Gräsöbor vill inte ha fastlandsgäster i påsk

Färjan går till Gräsö än, men öborna vill helst att semestergäster stannar hemma på grund av Coronaviruset. Nu råder blandade åsikter i frågan.

ARKIVBILD. Färgan går än till ön, men Gräsöborna tycker att sommargäster kan stanna hemma.

ARKIVBILD. Färgan går än till ön, men Gräsöborna tycker att sommargäster kan stanna hemma.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2020-04-03 06:00

Boende på ön menar att de inte vill riskera att de på fastlandet som bor i en annan kommun eller region eventuellt skulle bli en börda för Östhammar kommuns vårdcentraler. Men frågar man kommunen har de inga planer på att upprätta några restriktioner.

– Vi utgår från att alla som rör sig i vårt geografiska område följer de restriktioner och rekommendationer som råder från Folkhälsomyndigheten, säger Östhammar kommuns beredskapssamordnare Malin Hübinette.

Hon anser även att de som väljer att resa till Gräsö och andra ställen i kommunen under påsk ska vara friska och redo att evakuera om situationen utvecklar sig.

– Vi förutsätter att det är friska människor och att de har en egen plan för evakuering, folkhälsomyndigheten har varit tydliga i sina presskonferenser när de pratat om resandet i påsk, reser du ska du också ha beredskap att kunna ta dig hem, säger Malin Hübinette.

Magnus Skoglund är en av dem som inte är bosatt på ön, men besöker den ofta. Han har förståelse för öbornas oro, men kommer ändå åka ut till sina fritidshus i påsk.

– Vi håller oss på vår tomt, tar inte i hand och åker inte till Ica utan köper med mat hemifrån, sedan åker vi hem, säger han.

Både Magnus Skoglund och hans fru bor i Uppsala och jobbar där, men varje helg åker de till Gräsö och deras två fritidshus. I år är det full fart med renovering av sommarstugorna.

– Jag förstår öborna till etthundra procent, men vårt liv måste också fortsätta, vi måste få renovera om vi vill. Jag tror att uppmaningen att vi ska stanna på fastlandet beror på okunskap och rädsla, det känns nästan lite som rasism mot oss icke-öbor, säger Magnus Skoglund.

På Gräsö bor idag cirka åttahundra personer permanent. En av dem är Birgitta Söderberg. Hon tycker att de som bor på fastlandet ska få göra som de vill, men samtidigt har hon förståelse för sina grannars oro.

– Så länge man är frisk ska man känna sig välkommen. Däremot förstår jag oron. Vår sjukvård är hårt belastad och vi kommer inte mäkta med om de som kommer hit blir sjuka. Tänk ett steg längre, säger Birgitta Söderberg.

Hon föddes på ön, och kom tillbaka till den när hennes barn skulle börja skolan. Enligt Birgitta Söderberg är det viktigt att inte fördöma, utan att var och en tar sitt ansvar.

– Det är viktigt att följa folkhälsomyndigheternas råd. Åk inte någonstans om du har ett vårdbehov, säger Birgitta Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!