Gäddan förekommer över hela landet, i sjöar, vikar och längs Östersjökusten. Det är en viktig rovfisk men också en av de mest populära för fritidsfiske. Samtidigt minskar beståndet av gäddan i Östersjön, visar en ny studie från akvatiska institutionen vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Gäddan har en viktig roll i Östersjöns ekosystem. Under lång tid har det kommit larmrapporter om att gäddbestånden i Östersjön är på nedgång, säger Jens Olsson, forskare i marinekologi och kustfiskdynamik vid SLU och en av studiens initiativtagare.
Studien bygger på samlade uppgifter från både miljöövervakning samt yrkes- och fritidsfisket runt Östersjöområdet som bekräftar larmrapporterna.
Vad som gör studien unik är att det är första gången man genomför en storskalig kartläggning i hela Östersjön av tillståndet av gäddans bestånd.
Det är svårt att säga exakt vad den negativa utvecklingen beror på eftersom gäddan är en svår art att undersöka, men enligt Jens Olsson spelar människans aktivitet i de områdena där gäddan lever och leker en stor roll.
– Till exempel kör vi båtar här, vi badar och bygger sommarstugor och bryggor där. Lokalt äter säl och skarv mycket gädda också. Även fisket har en stor påverkan. Och i de områden där fisket är förbjudet har man sett att gäddan kunnat återhämta sig och att beståndet växer, menar Jens Olsson.
Gäddbeståndens nedgång i Östersjön får stora konsekvenser för hela havets ekosystem, vilket även påverkar oss människor. I de områden där gäddbestånd minskar ökar spiggfiskar som gäddan äter och detta får effekter på vattenkvalitén och undervattensvegetation. Spiggen äter bottendjur som i sin tur äter alger som finns på tång och sjögräs. Om spiggfiskar ökar kan det bli svårare för vattenväxterna att må bra.
– Man kan jämföra bottendjuren med kossor i en hage, tar man bort kossorna så växer hagen igen. Undervattensvegetation är jätteviktig för fiskarnas reproduktion och igenväxande havsvikar med massor av alger är inga miljöer som vi människor vill vara i, säger Jens Olsson.
Data insamlad längs Upplandskusten visar samma mönster som i många andra delar av Östersjön med minskande förekomst av gädda. Men i och med den nya studien har man fått mer kunskap om hur gäddan ska kunna återhämta sig.
– Det kan vara nödvändigt att förbjuda fisket av gäddan även vid Upplandskusten, det är också en enklare åtgärd. Det är klart att många skulle bli upprörda över ett förbud i ett visst område, samtidigt så fiskar vi inte gädda för att försörja oss, säger Jens Olsson.
Johan Persson, naturvårdare på Upplandsstiftelsen, anser inte att ett förbjud av gäddfiske vid skärgårdskusten kommer fungera.
– Redan idag finns en acceptans för de regler som gäller. Ett totalförbud av gäddfiske skulle bara skapa upprörda känslor och inte ha någon effekt, säger Johan Persson
I stället fokuserar Upplandsstiftelsen på att återskapa våtmarker för att främja gäddans reproduktion. Våtmarker och andra översvämningsområden skapar goda möjligheter för gäddorna att reproducera sig men har minskat kraftigt längs Sveriges kust.
– Men den viktigaste åtgärden just nu är att få slut på det industriella trålningsfisket av strömming. Strömmingen är motorn i havets ekosystem. Tar man bort den så påverkas gäddan längs kusten mycket negativt, säger Johan Persson.