Projektet heter "Alla läser" och är vad det heter: Under fyra veckor läser samtliga Östhammar kommuns elever från mellanstadiet till gymnasiet två böcker, indelat efter årskurser. Under tiden håller lärarna – som läser samma bok – diskussionstillfällen i klasserna, där eleverna kan ventilera tankar som uppstått under läsningens gång.
– Man hör ju hela tiden den äldre generationen säga att "ungdomar inte läser nu för tiden". Det finns studier som visar att de läser mycket i dag, fast annat än böcker. Vi vill hjälpa de att hitta litteraturen, säger Elin Dahm, förvaltningschef för kultur och fritid i Östhammar.
Dahm är en av initiativtagarna till projektet, som kommunen bedriver tillsammans med Uppsala universitet. För samtidigt som "Alla läser" syftar till att främja läsandet bland Östhammars unga kommer Torsten Pettersson, professor i litteraturvetenskap, och Olle Nordberg, läsforskare och lärare vid litteraturvetenskapliga institutionen, bedriva forskning kring projektet. Bland annat kommer de studera hur läsförmågan skiljer sig mellan årskurserna och vilken betydelser litteraturdiskussion har för ungas läsande.
Böckerna som forskarna valt ut till projektet i år, "Den jag var" av Meg Rosoff och "Billie. Avgång 9:42 till nya livet" av Sara Kadefors, har båda utmanande av könsroller som tema.
– Vi har valt böckerna med omsorg för att de ska väcka personliga reflektioner som kan leda till diskussion, säger Torsten Pettersson.
När forskarna genomförde ett pilotprojekt i kommunen förra året läste 230 elever dystopin Den utvalde. Den fick många att fundera kring frågor som berörde demokrati, frihet och rätten att vara annorlunda, berättar Olle Nordberg.
– Vi vill undersöka fiktionens potential att öppna tankar och perspektiv som faktainhämtning inte gör på samma sätt, och genom denna gigantiska bokcirkel har vi möjligheter att faktiskt göra det, säger han.
Alla läser har väckt intresse bland forskare internationellt och i sommar kommer projektet presenteras på den stora IGEL-konferensen i Liverpool. För det som sker i Östhammar just nu är något tämligen unikt.
– Så vitt vi vet har ingen gjort en empirisk lässtudie med så många tidigare. Att en hel kommuns skolelever deltar är enastående faktiskt. Det finns planer på att även lågstadieelever ska vara med, så vi får se var de slutar, säger Nordberg.