Fler och fler badplatser i Östhammars kommun får stänga på grund av höga bakteriehalter. I över tjugo år har det debatterats om vattenproblemen i fjärdarna. Samtidigt menar kommunen att frågan är prioriterad.
– Det har gjorts jättemycket undersökningar, utredningar och annat i ungefär 20 år. Däremot är det väldigt komplext. Svårt att säga exakt hur man ska göra, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.
Karö våtmark byggdes 2015 för att rena vattnet från kväve, men trots att det gått fem år sedan dess har naturvåtmarken inte byggts klart. Camilla Andersson är miljösakkunnig på Östhammars kommun och har arbetat på kommunen sedan 2011.
– De provtagningar vi har gjort visar att den tekniska våtmarken renar ungefär 35 procent av kvävet. Tillsammans med Gästrike Vatten har vi också sökt medel för att kunna installera ytterligare provtagningsutrustningar för att mäta exakt hur mycket kväve som tas bort, den utrustningen kommer vara på plats strax efter sommaren, säger Camilla Andersson.
Naturvåtmarken ska enligt Camilla göra så att 50 procent av kvävet från reningsverkets vatten. Men det är mycket som ska klaffa för att det ska bli verklighet.
– Det behövs någon miljon för att bygga ut den och vi söker projektpengar hela tiden. Men utöver att det är en kostnadsfråga måste vi också fråga oss själva om det är rätt investering. Tiderna förändras. Det är därför man måste utvärdera hela tiden, är det här fortfarande rätt väg att gå?