Diskuterade trygghet i butiken

På fredagen besökte riksdagsledamoten Sanne Lennström (S) ICA Supermarket i Östhammar för att diskutera trygghetsfrågor för butikspersonal.

Anders Sylwe tog emot Sanne Lennström på ICA Supermarket i Östhammar för att prata trygghet.

Anders Sylwe tog emot Sanne Lennström på ICA Supermarket i Östhammar för att prata trygghet.

Foto: Erik Avebäck

Östhammars kommun2018-02-23 16:00

Anders Sylwe, handlare på butiken i Östhammar, tog emot Sanne Lennström för att dela med sig av hur personalens vardag ser ut. På grund av snatterier och stölder samt en hotbild kopplad till dessa känner sig personalen otrygg, vilket han ville belysa.

– Det är allvarligt när brott inträffar i butikerna och inga åtgärder finns tillgängliga. När vi väl gör anmälningar uppfattar vi att de oftast skrivs av och lindras, det blir inga konsekvenser. Vi måste sätta ner foten för att butikerna ska sluta fungera som skafferier, säger Anders Sylwe.

Ett par åtgärder som han hoppas på är en straffskala som liknar den vid fortkörning: att snabba böteslappar kan delas ut vid snatteri. Ytterligare en åtgärd han vill se är högre polisnärvaro.

– Man känner sig otrygg när man är osäker på ifall polis finns i närheten eller inte. Även om polisen i Östhammar är duktig kan de exempelvis vara i Heby – och då tar det nästan en timme innan de har tagit sig hit, förutsatt att inget annat prioriteras, säger han.

Psykiskt instabila individer är ett av de stora orosmomenten, uppger han. På kvällarna, när enbart ett par personer arbetar i butiken, kan det kännas extra otryggt att konfrontera någon som misstänks för snatteri. De har tidigare tvingats låsa butiken för att hålla hotfulla personer ute. Anders Sylwe efterfrågar ett bättre system för att kunna porta dessa individer från butiken.

– Det är väldigt svårt att göra en arbetsplats helt trygg när den är som ett torg. Vi vill kunna porta de som är hotfulla för att de inte ska kunna komma in dagen efter och bete sig illa igen.

Sanne Lennström försäkrar om att det finns parlamentariskt stöd för att tackla problematiken och uppger att en utredning pågår.

– Många handlare har lyft frågan om hot och snatterier. Det är en viktig arbetsmiljöfråga för personalen. Därför har man föreslagit tillträdesförbud där polisen, tillsammans med handlarna, kan bestämma vilka som inte får komma in i butiken. Det tror man kommer ge en ordentlig effekt och det finns ett brett stöd i frågan, säger hon.

Långsiktigt hoppas hon att det ska utbildas fler poliser för att lösa resursfrågan och att den nya polisskolan i Malmö kan bidra till detta. Hon är även hoppfull kring regeringens ekonomiska satsning på förhöjt anslag till polisen: 2 miljarder kronor 2018, 2,3 miljarder 2019 och 2,8 miljarder 2020.

– Samtidigt får polismyndigheten i uppdrag att förbättra arbetsmiljön och skapa karriärvägar för att behålla sina anställda, säger Sanne Lennström.

Butiksstölder på ICA

Varje år begås cirka 2 miljoner stöldbrott i butikerna i Sverige.

Värdet av stöldgodset uppgår till cirka 6 miljarder kronor, enligt en uppskattning från Svensk Handel år 2016.

Källa: ICA-handlarnas Förbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!