Det kommundrivna Anhörigcentrum stöttar anhöriga till personer med till exempel demens, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller fysisk sjukdom. Just nu satsar de extra på anhöriga till någon med psykisk ohälsa.
– Psykisk ohälsa är fortfarande lite skämmigt, men det behöver komma ut i ljuset. Det är viktigt för dem som lever med någon med psykisk ohälsa att få komma hit och träffa andra så att man inte känner sig ensam, säger anhörigkonsulenten Eva Jutoft.
I mars startar de en grupp för anhöriga till någon med psykisk ohälsa, med tre mötestillfällen. "Anhörig" kan till exempel vara en partner, ett barn eller god vän, förklarar Eva. Under gruppträffarna får deltagarna både möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och få information om psykisk ohälsa. Mötena utformas efter deltagarnas behov.
– Vi kommer ha gruppen på kvällstid, så kanske det är lättare för yngre att vara med.
Verksamheten kommer även ha tre anhörigträffar med tema psykisk ohälsa på dagtid i vår, där man kan vara med en enstaka gång. Den första hålls 29 januari.
Behovet av stöd till anhöriga till någon som är sjuk är stort. Enligt siffror från Socialstyrelsen är det närmare var femte person i vuxen ålder i Sverige som vårdar eller hjälper en närstående. Men det är en utmaning att nå ut till de här personerna med att stöd finns, menar Eva Jutoft.
– Det gäller att hitta de anhöriga. De sitter ofta hemma med känslan att de ska ju klara sig själva, men vi finns här och kan ge olika typer av stöd.