Hon ber om ursäkt för uttalandet och säger att det är tråkigt att det skett.
– Så ska vi inte uttrycka oss. Omflyttning mellan platser sker och det finns olika anledningar till att en blir ledig. Det kan vara svårt att avgöra hur länge man måste vänta.
I genomsnitt tar det en månad från beslut till erbjudande om plats på särskilt boende. Allt fler tackar dock nej. Det kan bero på centraliseringen av demensvården.
– Fler tackar nej till första erbjudandet då man vill komma till rätt boende. Jag tror också det kan vara bra att det tar en månad från beslut till erbjudande. Ofta behöver man förbereda sig. Det kanske ska sägas upp något och det kan ta tid.
Före ett beslut om särskilt boende utreder man utifrån de riktlinjer som socialnämnden beslutat. Handläggarna begär in utlåtanden från sakkunniga och om den sammanlagda bedömningen anser det fungerar i hemmiljön kan avslag ges.
– När en person får över 100 till 120 timmar hemvård i månaden är det jämförbart med vad en plats på särskilt boende kostar. Så även den ekonomiska delen kan spela in.
Carina Kumlin säger att hon dagligen går igenom och prioriterar ärenden med bostadssamordningen. Hon menar att det inte finns en kö i ordets egentliga bemärkelse.
– Vi bedömer varje ärende. Det kan hända saker från dag till dag som gör att prioriteringen måste ändras.
Det innebär att man inte hamnar sist om man väljer att vänta.
– Men då kan en ledig lägenhet gå till andra. Egentligen är det en väldig omsättning på lägenheter och det går relativt fort att få en.
Det händer att anhöriga kan vara för snabba med att höra av sig när de har fått ett besked menar Carina Kumlin.
– Ibland går snabbt. Man vill gärna trygga anhöriga och säga att man tror att det går att se en ledig lägenhet. Men det är enhetschefen som ska kontakta dem och komma överens när de kan komma.
Antalet olika handläggare har bland annat berott på en hög sjukfrånvaro och ett högt tryck med vårdplaneringar från sjukhuset. Då har andra handläggare fått stötta upp.
– Målet är att våra brukare ska ha sin handläggare. Men då de har hand om hundra brukare var är det svårt att gå in och meddela varje anhörig vid ett byte.
Carina Kumlin säger att kommunen alltid försöker lämna underlag så fort som möjligt när andra kommuner ber om det.
– Vi vill inte sinka deras utredning. Det går väldigt fort att få både underlag och beslut.