Eftersom inga personer har gripits för den senaste tidens drönarflygningar över Forsmark, där det råder flyg- och fotoförbud, går det bara att spekulera i vad motiven kan ha varit.
– Många incidenter sker av okunskap, men det skulle kunna vara andra syften. När det gäller kärnkraftverk har vi haft organisationer som utfört auktioner med drönare för att få upp ögonen för en aktuell debatt. Så det kan handla om en markering, säger Simon Ahlberg, som forskar kring hot från drönare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
En annan möjlig förklaring han nämner till att någon flyger in över Forsmark är att man vill dokumentera och testa skyddsobjektets system.
– Naturligtvis går det att använda drönare till att släppa saker innanför skyddsobjektet, men det är ofta inte det de används till. Att man kan flyga in på tidigare oåtkomliga platser och filma personal och anläggning är ett hot i sig.
Varje drönarobservation som skett på Forsmark har polisanmälts, men hittills har polisen inte kunnat lagföra någon för de misstänkta brotten.
– Dels kan det bero på att operatören kan befinna sig på ett relativt långt avstånd från farkosten. En av de vanligaste drönarsystemen kan man flyga fem kilometer bort med, i 70 kilometer i timmen. Det blir ett stort sökområde man ska leta igenom. Sen är det relativt kort drifttid på drönarna, ofta är de borta när polisen kommer fram.
Simon Ahlberg berättar att det finns flera typer av åtgärder man kan vidta för att skydda sig mot oönskade drönare. Ett exempel är att bygga bort känsliga saker så att de inte är synliga från luften. Ett annat är att införskaffa system som varnar för flygfarkoster.
– Det finns också system som kan skjuta nät för att fånga in dem och det går att störa drönares navigering eller kommunikation. Alla åtgärder har regler för hur de får användas.
Sedan årsskiftet har skyddsvakter befogenhet att skjuta ner drönare över skyddsobjekt, något Ahlberg tror kan få effekt.
– Men det är inte helt lätt att skjuta ner något. Det är en sak vad man får och en sak vad man kan göra.
Anna Ek, ställföreträdande presschef på Forsmark, säger att deras skyddsvakter hela tiden bedömer om en nedskjutning av drönare är det bästa alternativet.
– Bedömningarna görs utifrån hur svårt det är.