Stora Risten Fisk i Öregrund är en stor köpare av fisk från kusten. De köper så mycket lokalfångad fisk de kan, ändå är den en försvinnande liten del i grossistverksamheten.
– Vi önskar att vi haft tillgång till mer lokalt fångad fisk, men yrkesfiskarna är väldigt få här. De är en åldrande stam och nästan alla är deltidsfiskare, säger Björn Eklund som driver företaget ihop med sin fru Marie Ljung Eklund.
Ett problem han nämner är att Världsnaturfonden i sina rekommendationer har rödlistat torsken i Ålands hav.
– Det drabbar små aktörer hårt, säger Björn Eklund.
Han önskar att foderfisket blev bättre reglerat i stället.
– Stora fartyg säger att de fiskar skarpsill och strömming till fiskmjölstillverkningen, men alla vet att torsken går upp och äter i strömmingsstim nattetid och att trålarna tar upp allt som finns, säger han.
Även Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Uppsala, är kritisk till WWF:s generella rödlistning av torsken.
– Ett fåtal fiskare från Sverige och Åland bedriver ett småskaligt, selektivt och hållbart kustnära torskfiske. Men WWF klumpar ihop Ålands hav med övriga Östersjön där torsken är småväxt och svulten. Modellen är för trubbig, säger han.
I Uppsala län finns 23 registrerade yrkesfiskare: 19 vid kusten och 4 i Mälaren. De har inte blivit färre de senaste tio åren, men fisket har mer blivit en bisyssla.
Längs kusten kan havsöring och sik hamna i fångsten, men det är lax, torsk, abborre och strömming som har störst ekonomiskt värde. De flesta yrkesfiskarna har egen gårdsförsäljning, säljer direkt från båten eller till restauranger.
– Men det är lurigt för restauranger att sätta en meny när det är svårt att lova att de får lokalfångad fisk, säger Daniel Brelin.
Uppsala är ett av fyra län som gränsar till Mälaren, Sveriges tredje största sjö och en av de artrikaste med 32 kända fiskarter. Mest eftertraktade av yrkesfiskarna är gös, ål, abborre och siklöja. Av all Mälarfångad fisk inbringar gösen högst kilopris.
– Mälaren har ett stabilt och bra gösbestånd som vi förvaltar och rår över regionalt, säger Daniel Brelin.
Fisk från Mälaren säljs huvudsakligen på Stockholms fiskauktion och i mindre utsträckning på Göteborg fiskauktion.
Hur mycket pengar fiskenäringen i Uppsala län omsätter har Daniel Brelin ingen siffra på, men han konstaterar att det är en liten industri.