Yrkes-SM i VVS väntar för Anton

Yrkes-SM är mer än en tävling för Anton Hasenstrauch från Alunda. Den är ett bevis för att det tunga inte längre tynger honom.

23 februari 2018 07:30

Några dagar innan mötet med Östra Uppland har Anton Hasenstrauch vunnit regionmästerskapen i VVS (värme, ventilation och sanitet) och det är därför vi stämt träff. För att prata om den tävlingen.

– Fast nu har jag också fått veta att jag som en av tre vinnare har gått vidare till yrkes-SM. Det betyder att jag är en av de tre bästa eleverna på VVS i Sverige i år, säger han och ler lite snett.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år och målet med tävlingen är att öka intresset för och rekryteringen till gymnasieskolans yrkesutbildningar.

Under tävlingen deltar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett 50-tal yrken och i år avgörs tävlingen den 25–27 april i Uppsala.

En av finalisterna kommer då alltså Anton Hasenstrauch att vara. Han går tredje året på VVS- och fastighetsprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala, är 19 år och bor med sin mamma Christina Rosenlöf i Alunda.

– Jag är uppvuxen i Rasbo och bodde även en period i Uppsala innan vi flyttade till Alunda, säger han.

– Jag är en petig och självkritisk problemlösare som alltid vill lära mig nya saker, men har alldeles för lite tid.

Sista året i grundskolan var en jobbig tid för Anton. Motgångar av olika slag gjorde att han hamnade i dåligt sällskap och när det var dags för gymnasiet började han på Bolandsgymnasiet i Uppsala, för att bara hatta mellan utbildningarna och till slut inte alls gå på lektionerna.

– Det hade kunnat gå riktigt illa, men så sa en kompis från Gåvsta att jag borde prova VVS-programmet på Fyrisskolan där han gick.

Det visade sig vara ett vinnande drag. Numera går Anton in för sin utbildning till hundra procent, hans mål är att bli industrirörsvetsare och han stannar ofta kvar på skolan för att göra egna projekt efter skoldagens slut.

Uttagningen till yrkes-SM var frivillig. Anton bestämde sig för att delta i det första teoretiska provet och fick där ett resultat som kvalificerade honom för regiontävlingen.

– Jag var missnöjd efter tävlingen i Västerås, precis som jag alltid är med saker jag gör. Men jag gjorde som jag brukar, tänkte matematiskt och logiskt och räknade fram alla värden innan jag började bocka rören, och då gick det bra.

Att han nu är en av årets tre bästa VVS-elever i Sverige känns stort. Inte minst för att han med de här framgångarna bevisat för sig själv – och andra i sin omgivning – att han inte låter de tunga åren tynga honom längre.

– Det är den som vill mest som kommer längst, inte den som kan mest. Så sa en lärare till mig för några år sedan och det har jag tagit till mig, avslutar Anton Hasenstrauch.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman

Ämnen du kan följa