Vilde startar nytt parti

Den tidigare miljöpartisten Åsa Lindstrand blev politisk vilde i Östhammarspolitiken 2015. Nu startar hon partiet Ostkustens framtid.

4 juli 2017 08:48

Fullmäktigeledamoten Åsa Lindstrand uppgav på måndagen i sociala medier att det nya politiska partiet Ostkustens framtid ska ge sig in i Östhammarspolitiken.

– Vi är nystartade och därför inte jättemånga hittills. Men så fort vi kommer ut med ett tydligt partiprogram så tror jag att fler kommer att ansluta sig, säger Åsa Lindstrand som meddelar att ett partiprogram kan dyka upp under sommaren.

2015 lämnade Åsa Lindstrand Miljöpartiet på grund av oenighet med övriga partigruppen om hur partiet bör bedriva oppositionspolitik. Fullmäktigeledamoten valde samtidigt att behålla sina politiska uppdrag i kommunen.

– Jag är fortfarande grön och har den ideologin, sa Åsa Lindstrand till UNT i samband med avhoppet.

Men nu väljer hon att tona ner fokus på ideologi.

– Det nya partiet är varken höger eller vänster. Vi vill inte prata olika ideologier utan istället om sakfrågor med kommunens medborgare i fokus, säger den tidigare miljöpartisten.

Varför väljer du nu att starta ett nytt parti?

– Valet var att antingen gå med i ett befintligt parti eller starta ett nytt. Jag känner mig inte hemma i något annat parti. Min dotter har också uttryckt samma frustration över att inte ha ett parti som passar henne. Därför gör vi nu det här tillsammans.

Trots att ett officiellt partiprogram ännu saknas lyfter Åsa Lindstrand fram miljön, skolan och demokratin som nyckelfrågor.

– Framförallt medborgardialogen. Jag tycker att många beslut i kommunen tas bakom stängda dörrar. Vi behöver bli mycket mer tydliga genom att informera medborgarna om vad som händer i kommunen.

På vilket sätt tas beslut bakom stängda dörrar?

– Det är bara att jämföra protokoll från kommunstyrelsen med protokoll från kommunfullmäktige. Fler frågor borde diskuteras i kommunfullmäktige, säger Åsa Lindstrand.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) håller inte med om Åsa Lindstrands uttalande om stängda dörrar.

– Alla frågor som ska nå fullmäktige måste gå genom kommunstyrelsen för vi har beredningstvång i svensk lagstiftning. Samtidigt som allmänheten inte har direkt tillgång till kommunstyrelsen finns det fortfarande en offentlighet i allt arbete som görs.

Den tidigare partikollegan Kerstin Dreborg (MP) är inte förvånad att Åsa Lindstrand väljer att starta ett nytt parti.

– Vi har inte hunnit diskutera detta men Åsa är inte en person som jag trodde skulle sluta med politik, säger fullmäktigeledamoten.

Det nya partiet arbetar nu med att bilda förening och för att rekrytera fler medlemmar.

– Vi har börjat försöka nå ut i sociala medier. Vi kommer att annonsera mera och anordna möten och träffar framöver på större orter i kommunen. Målet är att ta oss in i kommunfullmäktige i valet 2018, säger Åsa Lindstrand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!