"Vi gör mer än vårt ansvar"

Båtfestivalveckan i Öregrund är över för den här gången. Många gillar arrangemanget, men bland ortsbor och deltidsboende finns även en del missnöje.

6 augusti 2018 18:00

Under Båtveckan har det anordnats en rad aktiviteter i hamnen av Öregrunds racerklubb. Förutom diverse båtrace med allt från matbord till svävare och VM-tävlingar i Offshore 3C har det varit aktiviteter och konserter på festivalområdet vid Fyrskeppsudden. John Strand i Strandgruppen Event har svårt att summera utfallet när UNT når honom på måndagen. Vädret har styrt en del. Men han vill ändå lyfta fram den inledande kvällen med Hov1, som främst riktade sig till en yngre publik i åldern 13-17 år.

– Det blev verkligen jättelyckat. Det finns ett stort sug i den målgruppen, samtidigt som det är en svår målgrupp att nå.

Kommer ni att göra om satsningen nästa år?

– Ja, om vi hittar en artist eller grej som passar för det. Det innebär stora kostnader för oss och vi är ett vinstdrivande företag som vilket som helst.

En del Öregrundsbor och sommargäster är kritiska till nedskräpning, stök och hög musik som förekommit i centrum i samband med Båtveckan. "Stackars alla Öregrundsbor och alla som vill njuta på ett respektfullt sätt av hav och klippor, att vi ska behöva stå ut med detta varje år", skriver en person i en Öregrundsgrupp på Facebook.

John Strand poängterar att Strandgruppen städar festivalområdet och även har planeringsmöten med UL, kommunen och andra aktörer för att allt runt omkring ska fungera så smidigt som möjligt.

Han menar att Båtveckan jämfört med andra stora festivalarrangemang i landet för med sig väldigt få problem. Han tror inte heller att missnöjet är så utbrett.

– Vi gör mer än vad som är vårt ansvar som arrangör. Trots allt är det 25-30 000 människor som kommer till Öregrund och vill vara här den här veckan. Jag försvarar verkligen inte brott, stök och nedskräpning men tycker att man måste ta hänsyn åt båda håll. Det måste finnas en ömsesidig respekt. Människor vill olika saker och vill ha det på olika sätt. Många som kommer hit njuter av att höra musik till klockan 02.

Lennart Brolin som är ordförande i nybildade Öregrunds utvecklingsråd är personligen positiv till Båtveckan, trots en del busliv på natten.

– Båtveckan gynnar Öregrund och Östhammars kommun. Jag tycker att man får acceptera ljud och musik, men inte otrivseln med nedskräpningen och griseriet. Det är förskräckligt. Men det handlar om enskilda individers dåliga beteende.

Hans bild är att arrangörerna och även Polisen skött sina åtaganden på ett bra sätt.

– Organisationen kring hela Båtveckan är fantastiskt bra utförd och arrangörerna har skött sina tider väldigt bra när de får spela musik och inte. Man kan inte gå runt och vara sur eller arg, utan får ta det onda med det goda. Det är inte så livsavgörande och det tar ju slut efter en vecka.

Även i Öregrundsgruppen på Facebook där kritik framförs finns de som försvarar Båtveckan:

"Jag har varit Öregrundsbo i 42 år och städat efter både mina och andras gäster, men försök se det positivt att så många människor vill komma till lilla Öregrund, för trots allt så är det lugnt cirka 355 dagar om året" skriver en person.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén

Ämnen du kan följa