Vaknade upp med fallen tall på tomten

Strömavbrott, blockerade vägar och förstörd skog är några av följderna efter stormen Alfridas framfart i Östhammars kommun.

När Bertil Johansson och Ann-Marie Nylén vaknade på onsdagsmorgonen låg två tallar på deras tomt som fälts av stormen Alfrida.

När Bertil Johansson och Ann-Marie Nylén vaknade på onsdagsmorgonen låg två tallar på deras tomt som fälts av stormen Alfrida.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-01-02 17:20

Det märks att stormen Alfrida dragit fram genom Östhammars kommun. Längs väg 288 fläker sig rotvältorna upp ur marken och bredvid vägen finns otaliga spår efter kapade stammar som röjts undan under natten.

– Vi har haft fullt upp och har varit ute sedan klockan ett i natt. Först klockan sex på morgonen var styrkan tillbaka, men 7.30 kom ett larm från Forsmark som vi åkte på. Vi har även varit ut till vägen mot Öregrund där en elledning rasat ned över vägen, säger Jörgen Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Östhammar.

Han beskriver nattens arbete som extremt och uppskattar att de röjt bort ungefär 30 träd. Trots att de slitit med att göra de större vägarna körbara ligger många träd kvar på marken som andra har ansvar för att ta bort.

– Framför allt har vi tagit hand om situationer som kan vara livshotande, men har man ett fallet träd på tomten måste man ta hand om det själv.

Ann-Marie Nylén och Bertil Johansson på Grytvägen i Gimo vaknade av ett högt oljud natten mellan tisdag och onsdag.

– Jag hörde när det brakade, men jag tänkte att det var en gren som gått av, säger Ann-Marie Nylén.

– Man har hört att det låtit hela natten och varit orolig, säger Bertil Johansson.

När hon gick ned i vardagsrummet för att spana ut över bakgården upptäckte hon att det var betydligt mer än en gren som fallit ned på tomten.

– Jag blev oerhört förvånad när jag såg att det låg stora träd i trädgården, säger Ann-Marie Nylén.

Två tallar hade slitits upp, med rötter och allt, och brakat ned.

– Det första jag tänkte var: "Vilken tur att trädet inte ramlade på huset", säger Ann-Marie Nylén och fortsätter:

– Det är cykloner och liknande runt om i världen och plötsligt får vi i Sverige känna av en del av vad som kan hända. Man får uppleva hur andra har det.

Träden hade i stället fallit och landat i trädgården och över en närliggande infart till förskolan Rubinen.

– Min stora oro var hur dagispersonalen och föräldrarna som skulle lämna barn skulle komma fram, säger Ann-Marie Nylén.

Vid tiotiden låg träden kvar över infarten, men kommunen hade meddelat att de skulle ta bort trädet under onsdagen.

– Kommunen har ansvar för att det ska bli framkomligt, men det är vårt ansvar att ta bort det som ligger på tomten, säger Bertil Johansson.

I Risinge, utanför Gimo, drabbades flera hushåll av strömavbrott på tisdagskvällen till följd av Alfrida. Jenny Åström tog med sig dottern till sin bror i Gimo när temperaturen i huset börjat sjunka. Sambon, Albin Ekman, blev kvar i huset eftersom att familjen inte ville lämna det obevakat.

– Just nu är det 14 grader hemma och det kommer bli spännande att öppna kyl och frys när jag kommer hem från jobbet. Det här är inte roligt, säger Albin Ekman.

Men att ta sig till jobbet i Uppsala visade sig bli en utmaning eftersom att två träd blockerade tomtens utfart. Albin Ekman lyckades dock trassla sig förbi hindret, för att direkt efter hitta fler.

– Ute på vägen låg en gran, så det var bara att vända och ta en annan väg. Men där låg ytterligare en gran över vägen. Jag blev tvungen att trycka mig förbi. Granen skrapade mot en av dörrarna, men vad skulle jag göra? Jag var tvungen att ta mig till jobbet.

På Hargs bruk, som äger mycket skog, håller man just nu på att skaffa sig en bild över hur mycket skog som gått förlorad i stormen. Brukets vd, Dan Glöde, tror inte att det varit lika många träd som fallit sedan stormen Per, 2007.

– Just nu håller vi på att röja skog och det är prio ett för att kunna ta sig fram på vägarna. Jag tror att det kan ta uppemot en vecka innan vi vet omfattningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!