Två avlidna i trafikolyckan efter extrem halka

Två unga personer avled efter frontalkrocken på fredagskvällen. En 60-åring har fått allvarliga skador.

26 oktober 2018 22:35

Under inledningen av natten kunde polisen berätta att två tonåringar, en 18-årig man och en 16-årig flicka, omkom i olyckan.

- Det är en mycket tragisk olycka, säger Johan Lindén, vakthavande befäl hos polisen.

En man i 60-årsåldern, som körde den andra bilen, fick allvarliga skador men bedöms överleva, enligt polisen.

Polispatrullen på plats beskrev landsväg 292 utanför Österbybruk i Östhammars kommun som en "skridskobana" på grund av halkan. Vid 20-tiden på fredagen frontalkrockade två personbilar. Läget var kritiskt för tre personer.

– Det är en riktigt svår olycka med kritiskt skadade, sade Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisens regionledningscentral, tidigare på kvällen.

En av personerna satt fastklämd i bilen under en längre tid och en ambulanshelikopter åkte till platsen.

– Vi hade velat att den skulle landa vid olyckan, men det har inte gått på grund av träd i vägen. Den fick i stället landa vid Österbybruk och personerna ska föras dit med ambulans. Men det är extremt halt vilket försvårar arbetet, säger Daniel Wikdahl.

Några minuter senare inträffade ytterligare en olycka på samma väg. En lastbil halkade och hamnade på sidan tvärs över vägen vid avfarten till Slottsvägen vid Örbyhus i Tierps kommun. Enligt polisen var föraren nykter och olyckan orsakades av det hala väglaget. Mannen var oskadd men åkte ändå med ambulans från platsen.

– Föraren av lastbilen var chockad och rädd, men har inga egentliga skador. Det var bara lastbilen som fick materiella skador, uppger en operatör på räddningstjänsten.

Vägen har varit avstängd sedan klockan 20 och räddningstjänsten har gått ut och varnat för halkan. Vid 22.30-tiden var tillståndet fortfarande kritiskt för personerna involverade i frontalkrocken.

Senare på fredagskvällen kunde räddningstjänsten lämna platsen och trafiken har återgått till det normala.

Anhöriga till de drabbade är underrättade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom, Olov Planthaber