Stor del av Gräsö till salu ­– för 100 miljoner

En köpstark privatperson eller ett större skogsbolag. Det är den troligaste köparen när en fjärdedel av Gräsö nu är ute till försäljning; för 100 miljoner kronor.

6 maj 2019 21:00

Ett av de mest klickade objekten på Hemnet i Uppsala län just nu är Gräsö Skogar, en skogsfastighet som upptar nära nog en fjärdedel av hela Gräsö.

– Det är en stor egendom, oavsett var i Sverige du befinner dig, säger Viktor Danielsson, ansvarig mäklare på Karl Danielsson Egendomar i Norrköping som fått i uppdrag att sälja fastigheten.

Han berättar att det i landet finns omkring tusen privatägda fastigheter med mer än tusen hektar mark.

Gräsö Skogar är en av dem och den har varit i familjen af Ugglas ägo sedan slutet av 1700-talet.

"För att förstå sig på Gräsö Skogars historia måste man se långt tillbaka i tiden då järnbruken etablerades i Sverige" skriver mäklarföretaget i sin teaser – det första steget i försäljningen, som är tänkt att ge en översiktlig uppfattning om egendomens förutsättningar.

Mark på Gräsö förvärvades av protokollssekreterare Samuel af Ugglas i samband med en auktion 1781. Han ropade då också in Forsmarks bruk och han ansågs vara en betydande byggherre för Forsmark då han bland annat lät uppföra den nya kyrkan och brukets engelska park.

På 1930-talet stod det klart att Forsmarksegendomen inte längre skulle gå att hålla samman och stora delar av innehavet försåldes då. Dock behölls själva bruket och Forsmarks herrgård fram till 1975, då greve Ludvig af Ugglas sålde det till Forsmarks Kraftgrupp AB.

Gräsö Skogar har stannat i familjen af Ugglas ägo i nära 240 år, men nu är den drygt 2100 hektar stora skogsegendomen till salu.

– Förvärvslagstiftningen gör det inte helt lätt att sälja en så här stor fastighet. Den som vill köpa måste ha ett förvärvstillstånd och troligast är nog att köparen är en kapitalstark privatperson eller ett större skogsbolag, säger mäklaren Viktor Danielsson.

Steg två i försäljningsprocessen består av ett kompendium över egendomens samtliga förutsättningar och det kan bara erhållas av intressenter som är kända av mäklarföretaget sedan tidigare eller som kan presentera en finansiell referens som styrker att ett förvärv av Gräsö Skogar är möjligt.

– De som erhållit ett kompendium kommer i steg tre att erbjudas möjlighet att på egen hand kontrollera skogsinnehavet och kommer även att erbjudas enskilda visningar av byggnaderna, säger Viktor Danielsson.

Anbud ska ha lämnats senast den 24 juni, överlåtelse sker förhoppningsvis i juli månad och tillträde väntas ske i september.

Gräsö och Gräsö Skogar

Gräsö är en 30 km lång och 6 km bred ö i Roslagen, belägen utanför Öregrund i Östhammars kommun. Ön har en yta på 93 km² och det gör den till Sveriges tionde största ö till ytan.

Den fastighet som nu är ute till försäljning är drygt 21 km² stor, vilket motsvarar nära nog en fjärdedel av öns totala yta. Fastigheten heter Gräsö Skogar och ägs sedan 1781 av familjen af Ugglas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman