Elva elever som går sista året på el- och energiprogrammet kommer de närmaste veckorna att vandra omkring på kommunhusets tak drygt tio meter över marken. 56 solpaneler på vardera 250 watt (totalt 14 kW) ska monteras på sex taksektioner. Skyddsräcken finns uppsatta. Så kallade sparkskydd ska dessutom hindra att verktyg och annat faller ned i huvudet på förbipasserande på marken, och trottoaren är avspärrad. Mats Lundberg är lärare på el- och energiprogrammet vid Bruksgymnasiet:

– Säkerheten jobbar vi jättehårt med, vi har haft en konsult på plats som gått igenom reglerna som gäller från myndigheterna och dessutom har vi gjort en egen riskanalys.

Skolan räknar med att jobbet ska ta ett par veckor, effektiv tid. Mats Lundberg hoppas att projektet kan ge fler jobb ute på fältet.

Artikelbild

– Att jobba praktiskt och kundorienterat på det här sättet är värt oändligt mycket mer än att bara ha teorilektioner i skolan.

Eleverna som jobbar på taket tycker att det är roligt, intygar Mats Lundberg, även om vädret på onsdagen bjöd på en del duggregn.

– Jag tror inte att eleverna förstår värdet av det här i dag. Men jag är nästan säker på att när de går förbi kommunhuset med sina familjer i framtiden kommer de stolt att peka och säga, det där har jag gjort.

Samarbetet mellan Östhammars kommun och gymnasieskolan bygger på att kommunstyrelsen tidigare i höst beslutade att satsa 250 000 kronor på projektet. Före årsskiftet ska allt vara klart för att kommunen ska kunna få ett bidrag från länsstyrelsen som täcker 35 procent av kostnaderna.

Artikelbild

– Vi tänkte slå två flugor i en smäll. Det här har varit ett angeläget projekt för kommunen en tid och nu får eleverna från Bruksgymnasiet hjälpa oss att montera solcellsanläggningen som en del av sin utbildning, säger Marcus Jacobsson som är energirådgivare vid Östhammars kommun.

Främsta skälet för kommunen att satsa på en solcellsanläggning är inte energiutbytet, även om den nya tekniken med så kallade optimerare medför hög effektivitet, säger Marcus Jacobsson.

– Elpriset blir något lägre eftersom anläggningen har så lång livslängd. Man brukar räkna med en livslängd på 30 år. Men framför allt vill kommunen verka för att det kommer in förnybar el i energisystemet. Det här blir en symbol för energiomställningen.

Marcus Jacobsson hoppas att det i kommunens bilpool på sikt ska finnas åtminstone ett par elbilar.

– Den el som solcellsanläggningen ger motsvarar årsförbrukningen för två elbilar, eller femtusen mils körning. I dag börjar det vara en ekonomisk realitet att man kan köra miljövänligt med hjälp av solen.