Omfattande brand härjade i Östhammars kommun

En stor skogsbrand på fem hektar spred sig snabbt i Östhammars kommun på onsdagseftermiddagen. Riksväg 76 fick stängas av och boenden i området evakuerades.

8 augusti 2018 14:11

Branden uppstod vid väg 76 i Korsen, strax söder om Hargshamn i Östhammars kommun. Vid 13-tiden på onsdagen inkom larmet till räddningstjänsten som kom till platsen med 16 enheter och två helikoptrar. Initialt kunde räddningstjänsten inte uppskatta brandens omfattning.

– Det går inte att säga i nuläget, men det är en större mark-och skogsbrand. Vi har inte branden under kontroll, sade Ulf Leijon, yttre befäl vid Storstockholms räddningscentral strax efter att räddningstjänsten anlänt till området.

Branden spreds snabbt i den torra marken och riskerade att nå de närliggande bostadshusen.

– Några boenden evakuerades, men det var av säkerhetsskäl, sade Ulf Leijon.

Vid 14-tiden stängdes riksväg 76, söder om avfarten till Hargshamn vid Korsen, av helt i båda körriktningarna.

– Vägen är helt avstängd runt omkring området eftersom vi inte kan ställa våra fordon någon annanstans, sade Ulf Leijon vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten hade vid 15-tiden lyckats ringa in skogsbranden och stoppat den från spridning och hade alla bostadshus under kontroll. Branden uppskattades vara på en omfattning av 50 000 kvadratmeter.

– Vi har två helikoptrar som har vattenbombat. Så nu ska vi gå in och börja släcka och vi tror att vi kan ha branden under kontroll inom en timme, förklarade Ulf Leijon vid 15-tiden.

SVT nyheter Uppsala var först med att rapportera om brandorsaken, som ska ha varit en nedriven kontaktledning. Dan Glöde, vd på Hargs bruk, bekräftade uppgifterna och förklarade att branden ska ha uppstått i samband med en avverkning i området.

– Det stämmer. Skotaren, som kör ut timmer, kom åt en kraftledning. Den rasade ner och tände på marken, så det blev som ett tomtebloss som spred sig snabbt i den torra marken, berättade han.

Vid 17.30-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt och att man hade lämnat över bevakningen till markägaren. Drygt två timmar senare var vägen öppen för trafik igen.

LÄS MER: Hon fick lämna hus och hem

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!