Sista rycket inför Knutmasso

På Vallonskolan i Gimo lägger ett antal elever sista handen på sina skapelser inför fredagens Knutmassofirande.

11 januari 2017 10:05

Många byggargäng lär som Gimoborna säger "gå i gatan" vid fredagens midvinterkarneval på Bruksgatan. De flesta som spökar ut sig är vuxna. Men på Vallonskolan hålls traditionen vid liv även bland de något yngre, tack vare de elever som valt just Knutmasso som profilämne.

Sedan början av höstterminen har tolv elever i årskurs 8 och 9 ägnat två timmar i veckan åt att göra masker med hjälp av hönsnät, tapetklister, tidningspapper samt stora mängder fluffigt tyg och en rejäl dos kreativitet. UNT träffar några av dem vid sista lektionen inför fredagens karneval.

– Det svåraste var att forma masken med hönsnätet, säger Jonna Helenius i årskurs 8.

Erika Andersson, Cecilia Holm och Moa Lindgren i 9A avslöjar att de ska gå runt som några i Nalle Puh-gänget.

– Det är jätteroligt att gå knut. Mycket är sevärt, säger Erika Andersson som ser Knutmasso som en riktig folkfest. Hon vill gärna fortsätta "gå knut" i framtiden.

– Hittar jag något bra gäng, så absolut.

Byggarna på Vallonskolan inleder firandet på fredag med pizza. Sedan går de i folkvimlet längs Bruksgatan mellan klockan 18 och 20 innan det är dags att bege sig till skolan igen, där maskerna ska ställas ut i matsalen till allmän beskådan.

Lärarna Carina Freudenthal och Sophie Högfeldt tog initiativ till Knutmasso som tillvalsämne för fyra år sedan.

– Ingen av oss är från Gimo. Men för oss är det fantastiskt roligt att hålla den här traditionen vid liv, säger Carina Freudenthal innan det är dags att hjälpa en elev med en trasslande symaskin.

Medan Gimoborna firar på fredagen stundar Knutmassofirande i Österbybruk på lördagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!