Så ska tjejer lockas till teknikbranschen

Med förebilder och besök hos teknikföretag ska unga tjejer och icke-binära personer intresseras för ingenjörsutbildningar. Sandvik Coromant i Gimo är ett av företagen som deltar.

28 februari 2019 16:15

Det är en kraftig övervikt av män som söker sig till ingenjörsutbildningar och senare även till teknikföretag. För att få unga tjejer och icke-binära personer intresserade för branschen anordnar organisationen Womenengineer årligen "Introduce a girl to engineering-day", IGE-day, 29 mars.

– Vi tror att det här är bra för Sverige. Jämställdhet i teknikbranschen är en nödvändighet för landets välfärd, säger Beatrice Pantain, projektledare för IGE-day.

Totalt kommer 184 föreningar, organisationer och företag öppna sina portar för uppemot 3 000 teknikintresserade.

– En av de viktigaste faktorerna för att öka teknikintresset bland unga tjejer och icke-binära personer är att se förebilder och att se folk som jobbar med det som du kanske vill göra i framtiden, säger Beatrice Pantain.

Ett av företagen som kommer att delta på IGE-day är Sandvik Coromant i Gimo.

– Det skulle vara extra spännande om vi kunde attrahera unga kvinnor till vår verksamhet. I dag är det en klar övervikt av män som söker sig till branschen, säger Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo.

De som anmält sitt intresse för att besöka fabrikerna i Gimo kommer få möjlighet att uppleva en arbetsplats som inte bara handlar om maskiner och produktion – utan där det även finns ett framtidstänk där man försöker ställa om till ett mer miljövänligt arbetssätt.

– Ungdomarna är framtiden och vår blivande rekryteringsgrund. Vi vill göra dem intresserade av teknik och teknikföretag. Det finns en väldig bredd inom branschen, säger Joakim Fagerudd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén