– Kanske är det bäst att lägga av. Torsken motsvarar åttio procent av den fångst jag drar upp, säger Hans Holmström, fiskare från Öregrund.
Med de nya fiskekvoterna som EU antog i början av veckan blir det inte längre möjligt för Hans Holmström att fiska torsk med garn (nät) i Östersjön utanför den uppländska kusten.
– Den kvot på 465 ton som gäller för 2020, där det område där den uppländska kusten ingår, avser endast bifångst vid trålfiske, ej riktat fiske som garnfiske, säger Gry Sagesbakken, utredare på Havs- och vattenmyndigheten som svarar för den svenska förvaltningen av hav, sjöar och vattendrag.
För Hans Holmström som har varit yrkesfiskare i flera decennier är beskedet tufft.
– Det sägs att det ska komma något alternativ till torsken, men vad det skulle vara vet jag inte, så jag har i dag ingen aning hur jag ska finansiera det här inkomstbortfallet, säger Hans Holmström.
I de fiskekvoter som EU fastställt för 2020 har markanta minskningar gjorts när det gäller hur mycket torsk som får tas upp i Östersjön. Bakgrunden är rejält minskade bestånd av torsk till följd av försämrad livsmiljö och överfiske under flera år.
– Det cirkulerar ett påstående om att förbundet ska pågå i fem år. När det blir möjligt att fiska torsk igen är jag 67 år och pensionsfärdig, säger Hans Holmström.
De minskade kvoterna när det gäller torskfisket kan, enligt Gry Sagebakken, innebära att många av de stora industriella trålare, som nu fiskat i södra Östersjön där torskbeståndet är som störst, nu kommer att röra sig norrut i Östersjön mot den uppländska Östersjökusten för strömmings- och skarpsillsfiske istället.
För Lars-Ivan Hållstrand, fiskare från Hästskär i Tierps kommun, är det ett oroande besked.
– Redan nu ser vi problem med de trålare som rör sig i Östersjön här omkring. De plockar upp enorma mängder strömning och skarpsill som är föda för sik och abborre som jag fiskar. Det påverkar tillgången på fisk liksom ekosystemet i havet och möjligheten för fiskarter att överleva, säger Lars-Ivan Hållstrand.
Lars-Ivan Hållstrand, Hans Holmström och sportfiskare som tidningen pratat med hävdar att trålarna är alldeles för effektiva och att de redskap som de använder sveper med sig allt som kommer i deras väg när de fiskar.
– Begränsningar av trålfisket är ett måste, men sedan måste de trålare som fiskar kontrolleras ordentligt så att myndigheterna får en ordentlig bild av hur mycket de tar upp, menar Lars-Ivan Hållstrand.