Vad ska man välja?

Den som aldrig varit på knutmasso och vill ha en upplevelse som påminner om folkfest och sydländska karnevaler, om än i kylslagen miljö, kan bege sig till Gimo framåt 18.00 söndagen den 13/1. De som är utklädda till knutgubbar av alla slag går gatan fram och tillbaka, under tjo och tjim. Vissa stärker sig med annat än saft. Det brukar finnas plats för publiken också – ofta räknade i tusental.

Vill man ha en mer familjevänlig kväll men samtidigt beskåda utklädda personer och fantasifulla ekipage kan man ta sig till centrumtorget i Österbybruk helgen efter - den 19/1. Från klockan 19 är det dans runt granen. Mycket folk brukar det vara här med, om än något lugnare.

Artikelbild

| Flinta kom till Knutmasso i Österbybruk år 2012.

Var händer vad?

Festligheterna i Gimo sker på Bruksgatan som är den långa gatan mellan länsväg 288 och Gimo herrgård. På Bruksgatan brukar det vara livat från kl 19 fram till 20.30-tiden. Sedan mattas det av. Sent på kvällen är det dans på Idrottsgården Ladan, som tar in 800 personer.

Knutmasso vi minns: Gimo i bilder

I Österbybruk gäller centrumtorget för knutmassofirandet, från kl 19 till prisutdelningen som sker kl 20.45. Efteråt är det dans på Föreningarnas hus för den som vill det.

Artikelbild

| Rogas hjältar, knutmasso 2017 i Gimo.

Knutmasso vi minns: Österbybruk i bilder

Finns det mat?

Artikelbild

| Knutmasso Österbybruk, Djävulen och Grodan.

Ja, både längs Bruksgatan i Gimo och vid torget i Österbruk kan man få något i magen. Serveringsvagnar/korvstånd finns på plats.

Hur tar man sig dit och hem?

Gimo: Den som åker från Uppsalahållet tar väg 288 för att komma till Gimo och Bruksgatan, som ligger till vänster när man åkt igenom hela samhället. Resan tar 40 minuter. Ser du Sandviksfabriken passera på din vänstra sida har du åkt en aning för långt. Stor parkeringsplats finns anvisad vid fabriken. Den som inte tar bil kan kolla busstiderna via UL.se.

Österbybruk: Från Uppsala kan man ta väg 290 ända fram till Österbybruk, på en halvtimme. Kör rakt fram i korsningen med väg 292 och leta dig fram till centrum och en tillgänglig p-plats i närheten. Den som inte tar bil kan kolla busstiderna via UL.se.

Kostar det något?

Nix, det kostar inget att besöka själva knutmassofirandet. Däremot gäller inträde för att komma in på den efterföljande dansen.

Får barn godis?

I Gimo firas barnens knutmasso från 16.00 på Gimo torg, med dans runt granen och godis. Omkring 16.30 blir det prisutdelning. I Österbybruk bjuds barnen på påsar vid torget från kl 19.

Vad ska man tänka på mer?

Ta varma kläder. Och var beredd på att en del knutgubbar kan vara pratglada och vilja säga hej – även om du inte har en aning om vem det är som gömmer sig bakom masken.

Läs även

Krock för knutmasso på bruken