Dannemora Koncern AB. Så heter det bolag som sedan förra året äger gruvan i Dannemora och som nu gör en storsatsning när det gäller turismen i området.
– Vi behöver få in nya pengar i Sverige och när våra traditionellt säkra marknader inom järn och skog inte räcker till, då är det turismen vi måste satsa på, säger Anna Arvsten.
Det är hon som leder arbetet – ett arbete som helt enkelt går under namnet Dannemora gruvor – och hon fullkomligt öser ur sig tankar och idéer när UNT träffar henne i Dannemora.
– Det finns så mycket vi kan göra här och redan till sommaren kommer vi att låta besökare åka hiss upp i den 70 meter höga gruvlaven, säger hon och fortsätter:
– Vi har också fått klartecken att ta med besökare 250 meter ner i gruvan och det kommer att bli en mäktig upplevelse.
Faktum är att satsningen redan har smugits igång, för den gångna helgen var det en grupp som antog utmaningen att besöka gruvans innanmäte. Det var ett sällskap som vurmar för Sagan om ringen och de hade efterfrågat en miljö som liknade det fiktiva landet Mordor.
– Sommaren är för kort för att vi enbart ska kunna ha öppet då och därför är vår förhoppning att vi ska kunna ha verksamheten igång året om, säger Anna Arvsten.
Hon pratar i termerna av en femårsplan och vad som väntar under den. Att hon hoppas på en restaurang, eller kanske flera, i området och att två geocaching-slingor (skattjakt med GPS) ska göras i ordning. En litterär och en med mineraler.
– I den litterära ska vi lägga ut punkter där man får veta mer om litterära personer som varit här, som till exempel H C Andersen. Han vågade inte åka ner i Storrymningen eftersom han såg likheter med helvetet, säger Anna Arvsten.
Hon hoppas också att gruvområdet ska kunna bli draghjälp för lokala livsmedelsproducenter och hantverkare. Redan nu är det klart att en möbelsnickare och en guldsmed kommer att ha verksamhet där, men Anna Arvsten hoppas förstås på flera.
– Vi kommer också att ha en mathubb där vi kan ta upp beställningar från besökare, som sedan får leverans direkt från producenter av grönsaker och kött.
Till den kommande sommaren ska – förutom redan nämnda färder uppåt och nedåt – ett museum stå klart i den stora stallbyggnaden. Utställningen där ska visa gruvdriften från medeltid till nutid och när det gäller arbetet med den har Anna Arvsten god hjälp av Dannemora hembygdsförening.
En film finns också färdig och flera gånger under intervjun återkommer hon till det pedagogiska. Att hon vill locka skolklasser och andra att komma och lära sig mer – i samarbete med SGU (Sveriges Geologiska Undersökning).
– Det här är bara början, men målsättningen på sikt är att gruvområdet i Dannemora ska locka 50 000 besökare om året, säger hon och ler.
Anna Arvsten är syster till Johan Arvsten, som tillsammans med Per Berglund köpte Dannemora Mineral av konkursförvaltaren i fjol och genomförde namnbyte till Dannemora Koncern AB. Hur det blir med ny gruvdrift är för tidigt att säga, berättar vd Johan Arvsten för UNT.
– Malmbrytning är inte prio ett, utan det är att få det här att bära sig. Vi har ett antal strategiska spår som vi arbetar med. Turismen är huvudfokus för att det ska börja hända något i Dannemora och det är vad vi har jobbat med sedan vi tog över förra sommaren.
Han nämner samtidigt att väsentliga delar av infrastrukturen för gruvdrift är på plats sedan tidigare, och att priset på järnmalm stigit kraftigt sedan i fjol.
– Det finns intresse för råvaran. Men vi har inte fattat några beslut och måste se hur saker utvecklar sig, allt bottnar i vår och andra aktörers framtidstro på marknaden.
Innan gruvdrift kan komma igång igen krävs ett miljötillstånd. Själva förfarandet är kostsamt och tidskrävande.
– Tekniskt är det inte någon oöverkomlig uppgift att inleda brytning, malmen ligger där nere och väntar. Det svåraste är miljötillståndet. Det näst svåraste är att sälja malmen.
Finansieringsfrågan måste även lösas inför de investeringar som krävs.
– Finansieringen av uppstart finns det flera olika scenarion kring, men vi vill se ett strategiskt val av samarbete. För tillfället prioriterar vi att få Dannemora att leva och det är just nu med turismen samtidigt som det långsiktiga arbetet med gruvan fortgår, säger Johan Arvsten.