Ny vandringsled kan ge liten förening stort lyft

Den lilla byn Sanda, utanför Hargshamn, väntas bli ett nav för vandrare längs den nya Vikingaleden och det tar bygdegårdsföreningen fasta på.

Vikingaleden kallas den del av St Olavs Waterway som går mellan Grisslehamn och Älvkarleby. Totalt består den av 180 kilometer vandringsled, varav 63 kilometer är nya leder som binder samman Roslagsleden med Upplandsleden.

Vikingaleden kallas den del av St Olavs Waterway som går mellan Grisslehamn och Älvkarleby. Totalt består den av 180 kilometer vandringsled, varav 63 kilometer är nya leder som binder samman Roslagsleden med Upplandsleden.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2019-05-19 09:30

Kommande helg invigs den nya pilgrimsleden St Olav Waterway i finska Åbo och som en del i invigningen genomförs också en vandring längs ledens 1200 kilometer; från Åbo till norska Trondheim.

Den 6 juni når vandrarna Grisslehamn och en första invigningsceremoni i Sverige hålls då där, innan vandringen går vidare längs den del av leden som kallas Vikingaleden.

– Vi har valt att profilera vår del av St Olav Waterway under namnet Vikingaleden. Den är totalt 180 kilometer lång och går mellan Grisslehamn och Älvkarleby, säger Stefan Edelsvärd, internationell samordnare i Östhammars kommun.

Genom St Olav Waterway binds en mängd befintliga leder samman med nya – mellan Grisslehamn och Gimo har exempelvis 63 kilometer ny led anlagts – och tillsynsansvaret kommer att delas mellan föreningar och organisationer längs vägen.

Stefan Edelsvärd benämner den lilla byn Sanda som ett viktigt nav längs Vikingaleden och det är också Sanda bygdegårdsförening som ska ansvara för tillsynen av den del av leden som går förbi byn.

– Vikingaleden kommer att bli ett otroligt lyft för oss, säger Cattis Ahlinder, aktivitetsansvarig i bygdegårdsföreningen.

Inne i bygdegården har köket nyligen renoverats och i dagarna ska också rörmokaren färdigställa ett nytt badrum med såväl toalett som dusch.

– Vi har precis fått åtta sängplatser till ett Bed & Breakfast klara och redan innan vi öppnat bokningen av dem började vandrare höra av sig. Invigningshelgen är redan fullbokad och vi har många bokningar även längre fram, säger hon.

Vikingaleden marknadsförs som en fritidsled med pilgrimsstatus och Stefan Edelsvärd tror att den kommer att gynna besöksnäringen i kommunen.

Inte minst eftersom övernattsbokningar kan göras via den digitala plattformen paxwalk.com; som i sin tur är kopplad till outdooractive.com – Europas största sajt för vandrare.

Efter att ha passerat Sanda, kommer invigningsvandrarna till Harg den 10 juni och vid Birgittagården kommer den nya leden att uppmärksammas på flera sätt; bland annat genom att landshövding Göran Enander officiellt inviger Vikingaleden.

– Dessutom blir det kungligt besök från 1000-talet när Teater Oland gestaltar prinsessan Ulfhild, dotter till St Olav som namngivit leden, säger Stefan Edelsvärd.

St Olav Waterway – över land och hav

St Olav Waterway är världens första pilgrimsled som går över både land och hav.

Leden är 1200 kilometer lång och går från Åbo i Finland till Trondheim i Norge.

Den har fått sitt namn efter helgonet St Olav (på svenska kallad Olof den helige).

Ett stort antal kyrkor (omkring 500 stycken) tillägnades Olav. Speciellt i Sverige, men också i Finland och på Åland.

St Olav Waterway har status som europeisk kulturväg, samma status som den spanska pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om