Marina visar vägen till körkort

Efter många år som taxichaufför skolade Marina Pettersson om sig till trafiklärare. Nu lär hon ut sina kunskaper till nya förare och planen är att trafikskolan i Östhammar ska bli hennes.

11 oktober 2017 09:00

Utanför Connys trafikskola på Gammelbygatan i Östhammar står två bilar. En automatväxlad och en med manuell växellåda – för att blivande förare ska kunna köra med den bil som passar dem bäst.

Bilarna har pedaler för både förare och passagerare och dubbla backspeglar. De sistnämnda använder trafiklärare Marina Pettersson ofta, men pedalerna tar hon bara till i yttersta nödfall.

– Jag kan vara mer eller mindre koncentrerad beroende på vilken elev jag åker med och hur långt han eller hon har kommit i sin utbildning, men jag är aldrig rädd, säger hon.

Nej, aldrig när en elev kör. Men förra året blev hon faktiskt rädd när hon satt i körskolans bil tillsammans med en elev.

– Ja, det var en mycket märklig situation. Vi befann oss i centrala Östhammar och hade stannat för att gå igenom ett moment när förardörren rycktes upp och en bankrånare försökte överta bilen.

Marina Pettersson lyckades dock få rånaren att förstå att det var en dålig idé att ta deras bil och snart lämnade han dem ifred.

Eleven för dagen heter Laila Mårtensson. Hon är 19 år och bor i Hargshamn, har övningskört i ungefär ett år och tagit lektioner här på trafikskolan i någon månad.

– Jag börjar känna att det vore skönt att ha körkort, men jag känner ingen stress och press utan tar det i lugn takt, säger hon.

Alla elever på trafikskolan följer en utbildningsplan och det är många punkter som ska avverkas innan det är dags för uppkörning.

För Laila Mårtenssons del är det nu start i backe och parkeringar av olika slag som står på tur. Att växla upp går bra, lite svårare är det att växla ner. Och hur bilen ska placeras vid körning är också en utmaning.

– Jag kör en mindre bil hemma, så det är bra att jag får köra en större här, säger hon.

Marina Pettersson körde taxi i kommunen i 27 år innan hon omskolade sig till trafiklärare. Vägarna i Östhammar med omnejd känner hon därför väl till och i bilen har hon sin så kallade comfort zone. Här känner hon sig hemma.

Tillsammans med Martina Olsson är det Marina som tar hand om eleverna vid Connys trafikskola i Östhammar, en filial till trafikskolan med samma namn i Märsta.

De erbjuder såväl teori- som körlektioner och dessutom handledarutbildning för de elever som vill kunna övningsköra med någon vuxen utanför trafikskolan.

– Connys trafikskola drivs av Conny Saxby. Han har sommarhus i Kavarö och det var när han ville tillbringa mer tid där som han startade filialen i Östhammar, säger Marina Pettersson och fortsätter:

– Tanken är att han ska dra sig tillbaka snart och att jag då ska ta över Östhammarsverksamheten helt.

Antalet elever vid trafikskolan i Östhammar varierar över både tid och årstid. På våren är det exempelvis flera som är sugna på att ta körkort än på hösten och framöver kommer antalet potentiella elever att öka i takt med att större barnkullar växer upp.

– Eleverna har också olika önskemål när det gäller hur ofta de vill ta lektioner. En del föredrar att köra intensivt med kanske två, tre lektioner i veckan, medan andra hellre tar bara en lektion i veckan, säger Marina Pettersson.

Förutsättningarna är också olika. Ibland har eleven redan bokat tid för skrivning och uppkörning när kontakten med trafikskolan tas. Ibland bokas tiden först när eleven känner sig trygg i sin körning.

Vad som är bäst är upp till den enskilde eleven att avgöra, menar Marina Pettersson. Som trafiklärare är det hennes uppgift att tillgodose önskemålen och det gör hon så gärna.

– Jag vill möta säkra förare i trafiken, det är min största drivkraft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa