M-politikern om islam: "En elak sekt"

På Facebook skriver Anna-Lena Söderblom (M) om rädslan för sharialagar och islamisering. Hon skriver bland annat att muslimsk tro inte är en religion, utan en sekt. "Man får inte vara hård i sin kritik i Sverige. Då blir man rasiststämplad" säger hon till UNT.

18 februari 2019 20:59

Anna-Lena Söderblom har varit politiskt aktiv länge. Sedan starten 1991 har hon hunnit med att vara oppositionsråd i Östhammars kommun och hon är just nu andra vice ordförande i socialnämnden. På Facebook delar hon ofta länkar med inslag om muslimer och islam.

– Jag tycker inte att muslimsk tro är en religion. Jag tycker att det är en elak sekt. Vill man utrota judar och otrogna är man inte någon godhetsreligion, även om det finns godhetsinslag i religionen, säger Anna-Lena Söderblom.

Hon är ofta hård i sin ton när hon skriver inlägg på Facebook – något Anna-Lena Söderblom tror är viktigt för att diskutera problem som hon upplever uppstår i Sverige i dag.

– Man får inte vara hård i sin kritik i Sverige. Då blir man rasiststämplad eller högerextrem, säger hon och fortsätter:

– Om man inte vågar diskutera de problem som dyker upp, hur ska man då kunna komma tillrätta med dem?

Flera inlägg är kritiska mot islam och tar upp en upplevd islamisering av dagens samhälle. I ett inlägg från 16 februari skriver Anna-Lena Söderblom så här: "De som gullar med islam och inte inser att de är antisemiter rakt av. De fostrar sin avkomma till att hata judar och döda dem och oss otrogna. Grattis! Dags att vakna nu och inte skönmåla dem".

Tror du att alla muslimer tycker så här?

– Nej, inte alla. De som är sekulariserade tror inte så. De som inte är fundamentalister har anpassat sig till ett annat samhälle.

För Anna-Lena Söderblom handlar det om att sätta ned foten och värna om det svenska samhället. Hon menar att det ställs för få krav på dem som kommer till Sverige.

– Vi måste bli bättre på att sätta gränser. Det är som med ungar eller med en hundvalp. Om du inte fostrar din hund så är det hunden som bestämmer.

Lennart Owenius, ordförande för moderaterna i Östhammar, har inte tagit del av Anna-Lena Söderbloms aktivitet på Facebook.

– Nej, det har jag inte och det har vi aldrig diskuterat. Det hon skriver där måste hon stå för och det är inget som Moderaterna står bakom. Moderaterna har en egen Facebook som sköts på ett annat sätt.

Är det lämpligt att en företrädare för ert parti att uttala sig som Anna-Lena Söderblom gör?

– Jag vet inte. Det kan jag inte på stående fot svara på. Vi kan inte ta parti för henne i det här fallet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén

Ämnen du kan följa