Kommundirektör Peter Nyberg har på uppdrag av kommunstyrelsen utrett förutsättningarna för att sälja Östhammars stadsnät, på vissa villkor (se fakta).
– Under hela perioden har jag pratat med tre aktörer. Ingen av dem kunde med hjälp av en överlåtelse av Östhammars stadsnät skapa 100 procents hushållstäckning. Vårt stadsnät utgör helt enkelt inte en så stor hävstång att vi kunde få en kommersiell utbyggnad i hela kommunen, säger kommundirektör Peter Nyberg.
Tre faktorer gör enligt Peter Nyberg att det kan vara klokt att behålla stadsnätet. Den första handlar om teknikutveckling, och möjligheten att i vissa fall erbjuda höghastighetsbredband på annat sätt än genom nedgrävda fiberkablar. Den andra handlar om utvecklingen på marknaden, och den tredje om framtida statsbidrag.
– Det finns oerhört många osäkerheter. Då kan det vara klokt att ha kvar den egna rådigheten, växa småskaligt och samverka med de aktörer som finns i lokalområdet. Viktigt just nu är att IP Only lyckas med det enorma åtagande de gjort mot landsbygden. När de är färdiga når vi 82 till 85 procent av fastigheterna i kommunen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott gick på den linje som Peter Nyberg föreslog under tisdagens möte.
– Vi väljer att tills vidare inte genomföra den här försäljningen, vi kommer i stället att samverka med de aktörer som bygger ut i Östhammars kommun och genom stadsnätet försöka att underlätta utvecklingen på landsbygden i en del etapper, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
I dag finns över 1 100 fastigheter i Östhammars kommun som inte är projekterade för fiberutbyggnad, och i de allra flesta fallen handlar det om hushåll långt ute på landsbygden.
– Alla ska ha samma möjlighet att vara uppkopplade. Men det här är större än en kommunal fråga, det kan inte vara kommunernas ansvar att alla ska ha bredband när Telia klipper kopparledningen, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
Enligt Peter Nyberg skulle det utan statligt stöd kosta över 100 miljoner kronor att bygga färdigt fibernätet, enbart i Östhammars kommun. De pengarna är inte marknaden beredd att satsa. Mer stödpengar måste skakas fram via riksdag och regering, anser Margareta Widén Berggren.
– En kommun mäktar inte med en sådan här utbyggnad själv. Vad ska vi göra, stänga fyra skolor och två äldreboenden, frågar hon retoriskt.