Källörs torn står på tur

Tornen ska återfå sin forna prakt. Bygdegårdsföreningen Källör planerar att ta ett miljonlån för att färdigställa restaureringen.

5 oktober 2018 10:00

Erik Walldén är ordförande i bygdegårdsföreningen, som i praktiken räddat det anrika societetshuset Källör från rivning genom sina insatser. Föreningen har i dag ett långt nyttjanderättsavtal med kommunen. Restaureringen har pågått i några år och åtskilliga timmar ideellt arbete har lagts ned.

– Huvudbyggnaden är funktionell i allt väsentligt och verksamheten är igång. Vi hyr ut lokalerna till fester och konserter, bland annat är jazzklubben här rätt frekvent. Dessutom har vi två fasta hyresgäster, säger Erik Walldén.

Utvändigt har en del arbete lagts ned på fasad samt fönster, och taket är också lagat. Men att återställa torndelen och glasverandan återstår. För att färdigställa restaureringen tänker bygdegårdsföreningen låna pengar på banken. Man har bett Östhammars kommun ställa upp som borgensman för ett lån på 1 miljon kronor och ekonomienheten bedömer att föreningen har finansiella förutsättningar att klara investeringen. Enligt förslag till beslut, som varit uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, är politikerna positiva.

– Vad roligt att höra! Torndelen är ett större arbete där vi behöver professionell hjälp och riktiga byggnadsställningar. Det går en hel del pengar där, säger Erik Walldén som räknar med att uthyrningsverksamhet ska bidra till att lånet kan återbetalas.

– Vi har fått snurr på ekonomin och ser att det går ihop. Efterfrågan på att hyra är stor. Man ska också komma ihåg att det här är kommunens byggnad. De förbättringar vi gör tillkommer kommunens balansräkning, säger Erik Walldén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén

Ämnen du kan följa