Johan ciceron vid Ramhällsvandring

Gruvintresset har alltid funnits där och nu får Johan Rooth chansen att föra samman det med ett annat; intresset för gamla kartor.

9 maj 2018 09:00

På lördag agerar Johan Rooth ciceron vid en husgrundsvandring i gruvbyn Ramhäll, utanför Alunda, arrangerad av Ramhälls bygdegårdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan.

– Jag har fogat samman historiska kartor från 1700-talet fram till mitten av 1900-talet för att se var de gamla husen fanns. I vissa fall ser man i dag inga spår alls efter den gamla bebyggelsen, men med hjälp av stenrösen som fanns då och som jag kunnat lokalisera nu har jag fått fram de nödvändiga koordinaterna, säger Johan Rooth.

Kartintresset har blommat upp på senare år, men intresset för gruvor har han haft sedan barnsben och han minns hur han som sjuåring besökte farmor i Åtvidaberg, där det tidigare funnits en koppargruva.

– Gruvhålen var vattenfyllda, men jag fick veta att de var 150 meter djupa och det satte igång fantasin, säger Johan Rooth.

Intresset blev till en passion och de gånger Johan cyklade från hemmet i Ekeby till gruvan i Ramhäll under högstadietiden var oräkneliga.

– Gruvan lades ner 1975 och det tog fjorton år innan den var helt vattenfylld. När jag gick på högstadiet var det fortfarande möjligt att komma ner i den och vi var några stycken som klättrade ner i gruvan och gick ut i gruvgångarna.

Johan sov till och med över i gruvan och han utforskade även den utrustning som då fanns kvar i ovanjordsbyggnaderna.

Passionen gäller alla typer av gruvor och innan gruvan i Dannemora lades ner 1992 hann Johan Rooth sommarjobba där. Dessutom fanns han på plats när den återigen öppnade under åren 2012–2015, den här gången med utbildningar inom såväl gruvindustri som geovetenskap i bagaget.

Tillsammans med andra gruventusiaster ser Johan Rooth tiden från nedläggning av en gruva tills dess att den vattenfyllts som ett tidsfönster han bara måste utnyttja. Det är ju då det är möjligt att utforska den noga.

Helgens vandring tror han kan intressera släktforskare och andra med ett intresse för Ramhälls historia. Kanske kan de som sluter upp också dela kunskaper med varandra.

– Fokus ligger helt och hållet på gruvsamhället, inte på själva gruvan, och det är lite nytt för mig. Jag hoppas därför att jag också får lära mig något nytt, säger han hoppfullt.

Fotnot: Husgrundsvandringen i Ramhäll utgår från byns bygdegård lördagen den 12 maj klockan 9.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman