Hunden Klas piggar upp på äldreboende i Östhammar

Klas är en engelsk springer spaniel. Han är också utbildad besöks- och terapihund och nyligen besökte han äldreboendet Edsvägen 16.

16 maj 2018 09:00

Under en femveckorsperiod har besöks- och terapihunden Klas en gång i veckan besökt en av avdelningarna på Edsvägen 16.

Han har haft en väst på sig där det står "hund i arbete" och precis så har det varit. Han har arbetat tillsammans med sin matte och hundförare Birgitta Ronnermark.

– Jag har arbetat inom vården. Dessutom har jag haft hund länge och när jag under en period var på äldreboendet Vigmund i Rasbo såg jag hur mycket det gav de boende att det fanns en vårdhund där, säger hon.

När det var dags för ny hund fanns detta med i tankarna och därför köpte hon Klas, en engelsk springer spaniel som hon sedan gått utbildning tillsammans med.

Klas fyller snart tre år och i december förra året fick de sina licenser; Klas som besöks- och terapihund och Birgitta som hundförare.

– Utbildningen har vi fått genom Svenska terapihundinstitutet och den har mestadels skett på distans.

Deras första uppdrag har varit en studiecirkel på äldreboendet Edsvägen 16 i Östhammar och Östra Uppland var med vid den sista träffen.

Ett tiotal boende från olika avdelningar samlades då, tillsammans med några ur personalen, på avdelning F och alla blev de upprymda och glada när Birgitta och Klas gjorde entré.

– Jag har alltid tyckt om hundar och jag har haft många egna genom åren, säger Rune Lundberg.

Närheten till och möjligheten att få klappa hunden upplevdes som positivt av åldringarna och flera gånger under träffen gick Birgitta runt för att låta dem klappa och prata lite.

De såg intresserat på när Birgitta gav Klas kommandon för att sitta, ligga, snurra runt och hoppa och de fick också vara delaktiga när hundgodis skulle fyllas på i leksaker. Leksaker där Klas fick jobba lite för att komma åt karamellerna.

Maria Ek är kvalitetsutvecklare inom vård- och omsorgsförvaltningen i Östhammars kommun och hon är mycket glad över att den här studiecirkeln kunnat genomföras.

– Den har bekostats av Kultur i vården och Studieförbundet Vuxenskolan och jag arbetar nu för att få till en fortsättning. Redan i dag finns det Motion på recept och Kultur på recept, så varför skulle det inte kunna finnas Hund på recept?

Undersköterskan Marie Edvardsson Jansson på Edsvägen 16 håller med. Hon menar att träffarna med hunden Klas givit de boende ökad livskvalitet och det är något hon vill se mer av.

– Vi är måna om att ordna aktiviteter så att de boende i huset får en chans att träffa varann och vi har märkt ett extra stort intresse för den här typen av aktivitet, säger hon och fortsätter:

– En del gamla människor har glömt mycket, men mötet med ett djur kan ändå framkalla många fina minnen.

Besökshunden

En besöks- och terapihund arbetar tillsammans med sin förare i ett team.

Hunden kan fungera som motivator och därmed hjälpa människor att må bättre.

Den kan skapa en god stund, tillföra glädje och väcka gamla minnen till liv.

Besökshunden ska tolerera att bli klappad av främlingar och tåla att bli kramad.

Källa: www.pedagoghunden.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman

Ämnen du kan följa