Hon gör upp med sin skam i ny bok

I den alldeles nyutgivna antologin ”Det heliga jävla moderskapet” gör Wendy Röjarsvärd från Gimo upp med en skam hon länge känt.

20 april 2017 08:34

I många år oroade sig Wendy Röjarsvärd över vad andra tyckte om henne. Inte minst sedan hon som 22-åring blev gravid, trots att hon och pojkvännen bodde hemma hos hennes mamma i Österbybruk och de inte hade någon tryggad försörjning.

– Det gick så långt att jag isolerade mig hemma, eftersom jag var säker på att folk såg mig som en looser. Att de såg ner på mig och att de skvallrade om mig vid middagsbordet, säger hon.

Än värre blev det när barnet föddes och Wendy Röjarsvärd insåg att hon inte alls kunde leva upp till kraven på det perfekta föräldraskapet. Krav som hon själv ställde upp, men också krav som hon matades med från omvärlden.

– Förlossningsskador och annan livmoderhälsa var det till exempel helt tabu att prata om. På frågan hur förlossningen gick förväntas vi bara säga att det har gått bra, inte berätta om hur mycket vi sprack och hur många stygn vi fick sy, säger hon och fortsätter:

– Självklart ska du amma ditt barn, göra egen barnmat och vara fylld av energi över det fantastiska som hänt, annars är du en dålig mamma.

För ungefär ett år sedan såg hon ett event på Facebook som arrangerats av gruppen Skamlös utsläckning (som enligt egen utsago startades ur en frustration över skammens ojämlika fördelning) och Wendy Röjarsvärd kände direkt att här fanns andra kvinnor som upplevt moderskapet på precis samma sätt som hon gjort.

Det blev en ögonöppnare att hon inte var ensam om sina känslor och snart fann hon sig i djupa diskussioner om allt det hon tidigare uppfattat som tabu.

Tankar på en gemensam bok, en antologi, föddes och totalt är de nu femton kvinnor som skrivit boken ”Det heliga jävla moderskapet”.

Wendys kapitel heter ”Min skam kväver mitt föräldraskap” och precis så upplever hon att det var. Skammen gjorde henne oförmögen att njuta och hon brottades även med sin identitet – från att bara ha varit Wendy till att också vara mamma.

– Nu vet jag att vi inte blir en homogen grupp bara för att vi blir mammor. Vi gör olika och numera accepterar jag mig själv på ett helt annat sätt. Jag bryr mig inte lika mycket om vad andra tycker och jag har blivit bättre på att inte döma andra själv heller.

Sedan ett par år tillbaka bor Wendy Röjarsvärd i Gimo med sitt barn, som snart fyller fem år, och ny sambo. Hon studerar till receptarie och känner sig säkrare i mammarollen.

– Nu freestylar jag mitt föräldraskap utan att fundera över vad andra ska tycka. Det är en skön känsla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!