Hon gör klassikern – på ett dygn

Simning, rullskidor, cykling och maraton. På ett dygn ska Susanne Persson från Hökhuvud klara av den svenska klassikern.

8 juli 2017 08:00

I mitten av juli ska Susanne Persson ta sig an utmaningen tillsammans med tolv ­andra vältränade kompisar. Gänget ska på ett dygn genomföra En svensk klassiker – Vansbrosimmet, Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet – till förmån för cancerforskning.

– Målet är att samla in 100 000 kronor till Cancerfonden, säger Susanne Persson som i år är i fart med att göra sin åttonde klassiker.

Hur kom ni på idén?

– Konceptet är inte nytt. Men vi kände att vi ville göra det här i egen regi och samla inpengar. Många av oss har näraanhöriga som har drabbats av cancer. Jag förlorade själv två nära släktingar i vintras.

Den 14 juli går startskottet i Vanån. Efter simningen snor gänget på sig pjäxor och rullskidor för att ta sig till Borlänge. Där väntar cykelstarten och en omväg till Lidingö för ett avslutande maraton.

Vad krävs för att lyckas genomföra alla lopp på ett dygn?

– Min totaltid för förra årets klassiker var dryga 19 timmar.­ Då tänkte jag att det här vore rimligt om man lägger till fem timmar, ätpauser­ och klädbyten. Men man måste­ vara medveten om hur ­kroppen fungerar.

Är det inte farligt att göra allt i ett sträck utan vila?

– Ja, det kan det väl absolut­ vara. Alla kommer att ha svackor, men vi känner varandra väl efter att ha cyklat mycket ihop och tränar. Förhoppningsvis är inte alla svaga samtidigt. Största risken är nog ändå att somna på cykeln.

Känslan inför den här utmaningen har varit annorlunda än till andra lopp och tävlingar, enligt Susanne Persson.

– Nu tävlar jag inte för någon­ medalj, utan för att få lämna över checken med de insamlade pengarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Swahn