Fullt hus vid jobbmässa i Gimo

Bjudgodis i all ära, men det var olika vägar till jobb som många unga hade funderingar kring vid onsdagens mässa på Bruksgymnasiet i Gimo.

14 mars 2018 18:30

Både gymnasieelever, vuxenutbildning och allmänhet var inbjudna till jobb- och utbildningsmässan som inleddes med föredrag i zodiaken (matsalen). Först ut var den unge entreprenören Niclas Stjernberg som talade under rubriken "en slalomresa från gymnasiet till skidliftar". Han berättade om sin slingriga väg till det jobb han har i dag och uppmanade ungdomarna att göra det som känns rätt här och nu. Välj något, blir det fel – hoppa av. Ta ett sabbatsår, res utomlands, ha kul.

– Livet är inte ett race, utan mer som en musikal. Vi ska ägna vår tid åt att dansa och sjunga medan musiken spelas. Med det vill jag ha sagt att livet inte är på så blodigt allvar, sa Niclas Stjernberg som är medgrundare till Boardie AB.

Linus Westin, som jobbar med interkulturell kommunikation i Östhammars kommun, anlade ett antropologiskt perspektiv. Han talade om vikten av att förstå det "kulturella isberget" och att värderingar kan se olika ut i skilda delar i världen, samtidigt som vi gärna placerar oss själva i centrum.

– Jag talar om det här, eftersom ni i större utsträckning än vad jag har gjort kommer att jobba med flerkulturella arbetsgrupper. Var och en har ett ansvar för att det här ska bli bra, både för sig själv och för sina medarbetare och kolleger.

Andréa Westergren och Cornelia Andersson som går andra året på samhällsprogrammet på Bruksgymnasiet gillade föredragen och tyckte att det var skönt att höra att det finns fler som inte alltid vetat vad man vill bli och göra. De är stressade nog ändå.

– Man kan ta tid på sig, det här var lite lugnande, sa Cornelia Andersson.

– Man ska satsa på vad man tycker om och har roligt med, tillade Andréa Westergren innan det var dags att botanisera bland utställarna.

Vid mässan på Stora Torget fanns en stor mängd utställare och det hölls också seminarier. Polisen, Uppsala universitet, Högskolan i Gävle, Östhammars kommuns vuxenutbildning, Försvarsmakten, Folktandvården, SKB, Forsmarks Kraftgrupp, Österby Gjuteri, Lernia, Almi, Nyföretagarcentrum, Arbetsförmedlingen – många var på plats och lyfte fram sina verksamheter. Arbetslösheten är mycket låg i Östhammars kommun och behovet av kvalificerad personal är stort.

Flera elever som UNT träffade kunde tänka sig att jobba inom Polisen eller Försvarsmakten.

– Jag ska göra värnplikten i höst och tror att det kan vara kul att jobba inom försvaret, sa Erik Helén som läser sista året på ekonomiskt program.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén

Ämnen du kan följa