"För mig är helheten konstverket"

Hon började med en dröm om dans, utbildade sig till etnolog och nu ordnar Maria Ek konstutställningarna på Järnboden i Harg.

25 juli 2014 14:32

Det är en het sommardag och Järnbodens tjocka stenväggar erbjuder besökarna en behaglig svalka. Men det är inte det som lockar. De är här för att röra sig mellan fem våningar med noga utvald konst och de senaste tre åren har Maria Ek stått för urvalet och disposition.

– För mig är utställningen ett eget konstverk, här skapar de olika verken en ny helhet tillsammans, och det måste finnas en mening med utställningen, berättar Maria Ek.

Maria Ek är 37 år, hon är utbildad etnolog och förutom Järnboden har hon en hel del annat på gång. Maria samarbetar bland annat med en filmare och håller i konstverksamhet för barn. Men allt är inte konst. Maria Ek arbetar också på Roslagen slakt och chark i Skebobruk. En konstälskande etnolog som arbeter på slakteri? Det är ett litet slakteri med egen butik och chark, förklarar hon och fortsätter.

– Och det finns en koppling till konsten. Mat är ju också vackert. Det är få saker som kan ge den njutning som en balanserad och vällagad måltid kan. Det kan bli ett minne för livet, precis som en konstupplevse, säger Maria Ek medan hon spritsar vit glasyr på en mazarinkaka som gästerna kan köpa till sitt kaffe.

En trappa upp visas stenskulpturer av Staffan Bergquist, ihop med stora blyertsteckningar av Therese Jonsson Szatek. Det är en imponerande syn. Det mörknade trätaket och vitputsade väggarna är tunga, odödliga, och förstärker det spröda bildspråket som finns i såväl skulpturerna som blyertsteckningarna. Tillsammans känns det stillsamt, nästan suggestivt.

– Huset har en stark karaktär, så det krävs mycket av verken. Ibland fungerar det bra med verk som står i skarp kontrast med rummet, som till exempel akvarellmålningarna av Helena Trovaj, med stadsmotiv och gula New York-taxibilar som hänger högre upp i huset, säger Maria.

Det är mycket arbete och en lång process bakom varje utställning, förklarar Maria. Hon åker helst ut till de olika konstnärerna för att se deras verk med egna ögon.

– Jag vill veta hur konstnärerna tänker om sin konst, det finns nästan alltid en historia bakom. Det är sådant som vi sedan återberättar i skyltar eller i informationsblad.

Sen gäller det att hitta bra kombinationer och såklart ska konstnärerna vara intresserade av att ställa ut just i Järnboden. Men som nu, mitt under säsongen så fokuserar Maria Ek helt på Järnbodens besökare.

– Allt handlar om att prata med folk, jag vill att det ska vara trevligt och berättar gärna om konsten och om byggnaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!