Den politiska majoriteten i Östhammars kommun har deklarerat att den rådgivande folkomröstningen som var planerad 4 mars ställs in. Om och när en lokal folkomröstning ska hållas är oklart.
– Platsen är fortfarande väldigt lämplig och berget är bra, så det är klart att det finns alla förutsättningar för ett slutförvar i Forsmark. Men det kommer aldrig vara så att något annat än säkerheten går först. Det måste finnas en metod som är helt okejad både från SSM och domstolen, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
Regeringen beslutar om nästa steg. Ingen av myndigheterna som yttrat sig om kärnbränslebolaget SKB:s slutförvarsansökan binder regeringen.
– Formellt sett är det av mer bindande karaktär vad Östhammars kommun tycker, säger Gabriel Michanek som är professor i miljörätt vid juridiska institutionen på Uppsala universitet.
Miljöbalken ger regeringen ett mycket begränsat utrymme att utnyttja den vetoventil som gör det möjligt att köra över Östhammars kommun, eftersom Oskarshamn kan vara ett alternativ. Men Gabriel Michanek tror hursomhelst inte att regeringen kommer att besluta om tillåtlighet som läget är i dag.
– Mark- och miljödomstolen är en väldigt tung instans i den här processen. Om domstolen säger att det finns osäkerheter tror jag inte att regeringen går på Strålsäkerhetsmyndighetens linje utan någon ytterligare komplettering från SKB om kopparkapslarna.
Hur kompletteringarna bedöms, och av vem, är nästa fråga. Regeringens expertorgan är Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Men en remiss till SSM skulle inte ha något större värde, enligt Gabriel Michanek.
– SSM har redan bestämt sig vad de tycker och kan troligen inte göra något annat än att ge samma svar till regeringen som de gjort tidigare.
Hans uppfattning är att regeringen borde återremittera ärendet till mark- och miljödomstolen, eftersom det sannolikt krävs en ganska omfattande beredning av teknikfrågan där olika expertmyndigheter, organisationer och enskilda sakägare vill ge synpunkter.
– Det vore konstigt om regeringen inte kunde göra det i det här fallet.
Trots att domstolen är en tung instans som ser osäkerheter med SKB:s metod tror Gabriel Michanek inte att regeringen i slutänden säger nej.
– Jag har väldigt svårt att tänka mig att kärnbränslebolaget måste börja om från början. Domstolen har inga invändningar mot platsen i sig. Har man väl kommit så här långt tror jag att man försöker lösa teknikfrågan på något sätt snarare än att regeringen säger nej.