Filmvisning i det gamla societetshuset

Film på Källör. Så kallar Maria Kuffner det projekt som just nu drivs i Östhammar och som fyller societetshuset Källör med filmer för stora och små.

23 maj 2017 08:00

Efter tio år i Mexiko har Maria Kuffner nu återvänt till uppväxtstaden Östhammar. Om hon och sambon Victor kommer att stanna här eller inte är oklart, men Maria har bestämt sig för att i alla fall ge Sverige en chans i ett halvår.

– I Mexiko driver vi ett företag som både säljer kaffe och hjälper till i sociala verksamheter och förhoppningen är att vi ska kunna driva företaget härifrån nu.

När Maria nyligen hade kommit till Östhammar tog Sven Jönsson kontakt med henne. Han var tidigare hennes arbetsgivare och numera är han mycket engagerad i bygdegårdsföreningen societetshuset Källör.

– Sven involverade mig i tankarna på att visa filmer i det gamla societetshuset och snart tog jag över de tankarna helt, säger hon.

Det första Maria Kuffner fick göra var att jaga sponsorer som kunde bekosta filmprojektor och bioduk. När det var gjort tog hon kontakt med ett filmbolag och tillsammans med dem kom hon fram till vilka filmer som ska visas.

Faktum är att några filmer redan har visats och gångna Kristi himmelfärdshelg var det dessutom filmfestival med filmvisning flera dagar i rad.

– En vanlig vecka kör vi föreställningar onsdagar och söndagar. Vi har kört sedan den 14 maj och ska köra hela juni ut.

De första filmerna har filmbolaget som sagt haft en del att säga till om, men Maria berättar att besökarna själva snart ska få vara med och påverka programmet.

– Jag har fått jättemycket positiv respons från bygdegårdsföreningen, från besökare och via vår hemsida och Facebook. Det är kul och om projektet går bra kan det tänkas att det blir en fortsättning också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman

Ämnen du kan följa