Fartyg på grund utanför Hargshamn

Lastfartyget Griftborg som gått på grund utanför Hargshamn har bogserats in till kaj i Hargshamn. Polisen har inlett en förundersökning. Ingen olja rapporteras ha läckt ut.

6 oktober 2018 04:58

 Kustbevakningen hade först tänkt låta dykare undersöka skrovet på plats.

- Risken finns om man låter fartyget stå på grund, att det nöts sönder. Man bedömde att skadorna var så pass små att det var bättre att flytta fartyget och göra undersökningen vid kaj i stället, säger Johan Blixth, operatör på Kustbevakningens ledningscentral, till TT.

Vid 03.15-tiden under natten mot lördagen fick polisen larm om att ett större lastfartyg på 90 meter gått på grund utanför Hargshamn. Ombord på fartyget finns träflis.

— Fartyget ska stå i en farled mellan Granön och Långöskär, säger Andreas Örth, befäl vid polisens regionledningscentral.

Såväl Kustbevakningen som Transportstyrelsen har varit ombord på lastfartyget, och Kustbevakningen har genomfört dykningar för att undersöka läget. Det uppger Keijo Kervinen på Björsbo shipping, ett skeppsmäklarföretag som arbetar med fartygen i Hargshamn. Enligt honom råder ingen fara på färde. I nuläget pekar allt mot att ett maskinfel ligger bakom grundstötningen.

 — Av någon anledning stannar maskinen, och då förlorar man strömmen och styrningen, och det blir mörkt. Det kallas för en black out. Sådana olyckor händer ibland. Nu var det på ett lite olyckligt ställe där det är som allra smalast. Hon hade precis lämnat kajen och gått långsamt härifrån, säger Keijo Kervinen.

Uppgifterna har bekräftats av ett pressmeddelande från Kustbevakningen. Enligt myndigheten finns inga rapporterade personskador men vissa skador på de förliga barlasttankarna. Ingen olja eller annat läckage har rapporterats.

Polisen har inlett en utredning om vårdslöshet i sjötrafiken, vilket sker rutinmässigt vid sådana här olyckor. Kustbevakningens utredning visar dock att det ska ha rört sig om en olycka.

Att stora lastfartyg går på grund hör inte till vanligheterna, men det händer.

— Det var ett skepp för flera år sedan som gick på grund på ungefär samma ställe, men som kom från andra hållet, säger Keijo Kervinen.

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Tjernström Niklas Skeri