Elever fick krisstöd i skolan

Skolorna blev samlingsplatser för stöd i skuggan av fredagens dödsolycka. Både elever och lärare närvarade på Bruksgymnasiet och Österbyskolan under höstlovets första dag.

29 oktober 2018 17:25

– Samtliga lärare på skolan kom i dag och vi inledde dagen med ett lärarmöte. De behöver också stöd och möjligheten att prata med varandra, säger Inga-Lill Ericsson, biträdande rektor på Österbyskolan.

Vid tolvtiden satt lärare och elever på skolan och samtalade med varandra. Även en representant från kyrkan närvarade.

Både Österbyskolan i Österbybruk och Bruksgymnasiet i Gimo hade öppet under måndagen som en reaktion på fredagens bilolycka där två tonåringar omkom strax utanför Österbybruk.

Frontalkrocken skedde sent på fredagskvällen. I ena bilen färdades en 16-årig flicka och en 18-årig man. I det andra fordonet färdades en man i 60-årsåldern. Mannen i 60-årsåldern klarade sig med allvarliga skador, men både den 16-årga flickan samt den 18-åriga mannen omkom.

Båda tonåringarna gick på Brukgsgymnasiet men hade tidigare gått på Österbyskolan.

– Många här har någon koppling till dem och flickan gick ju nyss hos oss. Det kan bli så att lite äldre elever söker sig till Bruksgymnasiet i dag, medan vi på Österbyskolan tar hand om de lite yngre som behöver stöd, säger Inga-Lill Ericsson.

Zara Järvström, rektor på Bruksgymnasiet i Gimo, berättar att ett 60-tal elever närvarade på gymnasieskolan under måndagen. Majoriteten av dessa kom redan när skolan öppnade vid halv tio.

– De stannade en bra stund och alla har haft möjligheten att prata och minnas tillsammans med bland annat lärare, elevhälsa och elevcoacher, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Sjöborg