Upplandskusten har en lång tradition av fiske. I norr har Älvkarleby ståtat med sin fångst av lax medan Öregrund varit känt för sitt strömmingsfiske. I dag finns drygt 20 yrkesfiskare kvar i hela Uppsala län.
– Fisket mår inte så jättebra i de här områdena i dag. Det behöver inte bara bero på en avsaknad av fisk, utan har även bland annat att göra med problemen kring säl, säger Örjan Östman.
– Det är lite dystert att alla blir äldre inom kustfisket. Medelåldern bland fiskarna stiger hela tiden. Kustfisket har i dag liten inverkan på kustekosystem och det är tråkigt att se att det fisket håller på att läggas ned i Sverige, fyller Magnus Appelberg i.
Både Örjan Östman och Magnus Appelberg arbetar på SLU:s kustlaboratorium i Öregrund och har länge forskat om fisken och fisket i regionen och följt utvecklingen av hur Östersjön mår.
– Oftast målas det upp en ganska nattsvart bild av Östersjön, men det skulle jag säga inte stämmer. Vi ser tecken på att det går åt rätt håll, säger Örjan Östman.
Decennier av övergödning och utsläpp i Östersjön har gjort att fisken påverkats. Bottnar har förklarats döda, men strikta restriktioner och ett hårt miljöarbete, bland annat genom att bygga stora reningsverk i Baltikum och Ryssland har gjort att något börjat hända.
– Det går åt rätt håll. Blåtångsängar har ökat och vattnet har blivit lite klarare, säger Örjan Östman.
– Men det tar lång tid att vända trenden, kanske 50 år, säger Magnus Appelberg.
För att förstå hur fiskarterna påverkas av oss människor, genom fiske och utsläpp, och av klimatförändringar har forskningen på kustlaboratoriet gått från så kallad fiskeribiologi, där man fokuserade på en art, till att tänka mer i ekosystem.
– I dag ser man fiskens roll i ekosystemet. Det sättet att tänka har inte slagit igenom helt, men det håller på att göra det. Man har insett att man inte bara kan ta hänsyn till en art, säger Magnus Appelberg.
De berättar om att flera arter länge påverkats av miljögifter som släppts ut i Östersjön och som nått havet med utsläpp i luften.
– Sälpopulationen var nära utrotad på grund av miljögifter, men den har återhämtat sig med bravur sedan dess, säger Örjan Östman.
Just sälen är en stor anledning till att kustfisket påverkats negativt. När sälarna blivit fler har antalet fiskare vid kusten samtidigt minskat.
– Om du frågar kustfiskarna är sälen ett av de största problemen de har i dag. Vi har till och med forskarkollegor, både här i Öregrund och i södra Östersjön, som jobbar med redskap för att hindra sälen från att ta all fisk, säger Magnus Appelberg.
Sälens härjningar i fiskarnas nät gör både att det blir mindre fångster och att redskap skadas och förstörs.
– Sälen länsar näten och är det en säl i närheten av fiskarnas nät simmar fiskarna inte in i dem. Ett fiskenät är som smågodishyllan på Konsum för sälen. Det är bara att välja och vraka, säger Örjan Östman.
Sälen är ett tydligt exempel på vikten av att forskarna tänker på Östersjöns ekosystem och hur olika arter påverkar varandra. Ett annat exempel på en art som bedriver rov på en annan art är den lilla spiggen som ökat på senare år.
– Men vi vet egentligen inte varför. En orsak kan vara att att torsken och andra rovfiskar har minskat i Östersjön. Den höll tidigare undan storspiggen, säger Örjan Östman.
När spiggen fått fritt spelrum har ett hot mot bland annat gädda uppstått. Spiggen tycker nämligen om att äta upp rom och småyngel av andra fiskar.
– För några veckor sedan kom det en studie från Linnéuniversitet i Kalmar som visade att ungefär 80 procent av all gäddrom blir uppäten av spigg, säger Örjan Östman.
Ytterligare en aspekt är att den globala uppvärmningen gör haven lite varmare och det påverkar, enligt Örjan Östman och Magnus Appelberg, fiskarna som lever i Östersjön och längs Upplandskusten.
– Vi ser även klimateffekter på hav och fisk som många ser som det stora nya hotet mot marina ekosystem, säger Örjan Östman och fortsätter:
– Framför allt ser vi att vissa arter trängs tillbaka eftersom de inte är anpassade till varmare miljöer. Till exempel sik som är en kallvattensart. Den ersätts av arter från varmare breddgrader. Man skulle kunna tänka sig att det blir mer abborre och gädda, säger Örjan Östman.