Det mesta gratis på Kulturveckan

Kulturveckan för alla. Så heter de kulturdagar som just nu pågår i Östhammars kommun och som vänder sig till personer med funktionsvariationer.

14 november 2018 08:00

Kulturveckor av det här slaget – och vid den här tiden på året – har en lång tradition i kommunen och 2018 utgör inget undantag.

Ny i arrangörsstaben är dock Ida Karlsson, som i september började sin tjänst som fritidsledare på kultur- och fritidsförvaltningen och som har ägnat delar av sin arbetstid sedan dess åt förberedelserna inför årets kulturvecka.

– För mig är det alltså nytt, men jag vet att deltagarna bland annat brukar uppskatta den avslutande dansen, säger hon.

Kulturveckan för alla invigdes den 12 november och pågår fram till den 25:e. Det är alltså inte bara en vecka det är fråga om, men fokuset är hela tiden detsamma – kultur av och med personer med funktionsvariationer.

– Åldersspannet på våra deltagare är 14–84 år och därför kan det vara svårt att hitta aktiviteter som passar alla, men jag tycker att vi har lyckats mycket bra, säger Ida Karlsson.

På programmet står bland annat teater i Österbybruk med Dramagänget och gruppens tolkning av Trollkarlen från Oz.

Andra aktiviteter är bad, innebandy och disco samt filmvisning och bingo. Och så kommer författaren Jonas Helgesson till Storbrunn.

– Jonas föddes med en CP-skada. Läkarna trodde inte att han skulle kunna gå eller prata, men de hade fel. Nu är han författare, föreläsare och ståuppare och jag tror att han kan bli en förebild för andra människor med funktionsvariationer. Inte minst här i Östhammars kommun, avslutar Ida Karlsson.

Kulturvecka för alla

Kulturveckan för alla arrangeras av Östhammars kommun i samarbete med föreningarna FUB, Funkisglädje och Studieförbundet Vuxenskolan.

Merparten av programpunkterna äger rum på kulturhuset Storbrunn i Östhammar, men också på Bertilet i Österbybruk, i Frösåkershallen i Östhammar, på Bruksgymnasiet i Gimo och i Östhammars församlingshem.

De flesta aktiviteterna har gratis inträde medan förtäring finns att köpa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman

Ämnen du kan följa