Dags för årets båtvecka i Öregrund

VM-tävlingar i offshore och det anrika Roslagsloppet. Talangjakt, konserter och voltande snöskotrar. Båtveckan i Öregrund lockar med något för alla.

25 juli 2019 11:00

Nu går Pernilla Ingvarsson, ordförande i arrangörsklubben Öregrunds racerklubb (ÖRK), in i kaosbubblan.

– Ja, det är oundvikligt, även om vi försöker förbereda så mycket det bara går. Det är nu alla småsäckar ska knytas ihop, säger hon.

Själv brinner Pernilla Ingvarsson för racerbåtsporten och hon minns att hon redan som barn åkte från hemmet i Norrtälje för att titta på när pappan deltog i Getingloppet i Öregrund.

– Det var ett lopp som kördes dagen efter Roslagsloppet och som var till för större båtar. Nu var det länge sedan det kördes och vi kommer inte att väcka det till liv i år heller, men man vet aldrig till ett annat år.

Sedan 2012, då Roslagsloppet firade 50-årsjubileum, har ÖRK samarbetat med Strandgruppen Event när det gäller Båtveckan.

– Vi är bra på båtar och tävlingar, de är bra på att arrangera konserter och festivaler. Tillsammans gör vi allt vi kan för att ordna en bra sommarvecka i Öregrund, säger Pernilla Ingvarsson.

Båtveckan tjuvstartar med en parad som Öregrunds powerboatclub arrangerar på fredagskvällen (26 juli), då båtar som dagen efter ska delta i evenemanget Poker run körs runt i staden på trailers.

Därefter väntar ett digert program ända fram till den stora finaldagen (3 augusti) då Roslagsloppet går av stapeln och bland programpunkterna kan nämnas familjedag med talangtävling, barndisco och Östra Upplands badkarsrace söndagen (28 juli), VM i offshore 3J på tisdagen och onsdagen (30–31 juli) samt matbordsrace på torsdagen (1 augusti).

– Vi kommer också att få se när snöskotrar kör ut på en ramp och gör volter ner i vattnet, svävare och dragsterbåtar kommer att visas upp och så får vi besök av en 45 meter lång robotbåt, säger Pernilla Ingvarsson.

När det gäller konserter på festivalscenen har Strandgruppen Event lyckats engagera flera stora namn.

Sandro Cavazza och Rhys uppträder under festivalens första kväll (27 juli), Theoz medverkar under familjedagen och Miriam Bryant ger konsert på tisdagskvällen (30 juli). På onsdagen (31 juli) spelar Mike Perry, dagen efter är det dags för E-Type att äntra scenen och de sista två kvällarna väntar spelningar med LBSB och Farbror Fläsk.

– Totalt kommer 650 funktionärer att arbeta ideellt under Båtveckan och för mig är den en av årets höjdpunkter.

– Men jag längtar också tills vi har klarat av Roslagsloppet, för då kan jag börja andas igen, säger Pernilla Ingvarsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!