Cirkus när slöjdklubben träffas

Slöjdklubben i Marka, utanför Östhammar, är nu inne på sitt tionde år. Östra Uppland var med en kväll när det – som vanligt – skapades fritt.

4 april 2018 07:00

De två ledarna Anna Ström och Mia Annögård, båda Östhammarsbor, möttes första gången under en slöjdklubbshandledarutbildning i Uppsala 2006. Den fyra helger långa utbildningen sträckte sig över Uppsala, Dalarna och Gävleborgs län.

Kursen hölls av erfarna hemslöjdskonsulenter, med en önskan om att sprida kunskap över landet. Pedagogiken grundar sig i ett projekt vid namn Slöjdcirkus, som en gång startade i Härnösand. Tanken är att kunna slöjda med hjälp av olika tekniker, i all sin enkelhet med hjälp av det man kan få med sig i en väska.

Anna och Mia har själva inrett slöjdverkstaden. Första läsåret, 2007/2008, hade de sin verksamhet i Vuxenskolans lokaler i Östhammar. Anna kom dock på att hemma på gården stod en passande stuga för detta enkla slöjdarbete.

Hon och hennes make Anders bor som tredje generationen på gården i byn Marka, strax utanför Östhammar. Den gamla tvättstugan har genom åren mest fungerat som ett förråd och det behövdes många händer och timmar till att tömma den för att ge utrymme till kurslokal.

– Det här är vår lekstuga, säger Anna och ler. Hit tar vi med oss fina saker som vi inte längre behöver i vårt hem.

När man tittar sig runt ser man pynt och saker i alla vrår. Här och där hänger det ett litet slöjdarbete, som vittnar om de tio år som har gått i verksamhetens historia.

– Stugan har stegvis genomgått en upprustning, berättar Anna. Taket fick bytas ut och ett ordentligt golv på loftet fick läggas. Detta för att vi skulle kunna använda den delen av stugan som fikarum, fortsätter hon. Dessutom fick det byggas och monteras innanfönster, då verksamheten även skulle pågå under den kalla årstiden.

Det är några minusgrader och kaminerna sprakar inbjudande i väntan på tio elever som snart ska börja sitt kvällspass. Den här dagen med en lite annorlunda inledning.

Anna och Mia fångar upp barnen i hallen, för att trava iväg över gårdsplanen in i ladugården intill. Där inne väntar de allra sötaste lamm, en vecka gamla. Det är familjens Roslagsfår som fått avkommor.

Efter en stunds kelande är det dags att fortsätta på slöjdarbetet som startade för två veckor sedan. Med stöd av temat ”skapa en kompis” är alla i färd med att arbeta på en figur eller ett djur. Stommen de använt är ståltråd, för att forma ett skelett, och ull föreställande muskler. Sen verkar fantasin bara flöda på.

– Jag tycker om slöjd i skolan, men det är ännu roligare att slöjda när man får skapa fritt. I skolan är det mycket mer färdigt vad man ska göra, förklarar Algot Helmefors.

Kvällen avslutas med ett besök från föreningen Druiddamerna i Östhammar. De har utsett Slöjdklubben till årets ideella förening och kommer för att dela ut ett stipendium på 2000 kr.

– Så bra, säger Mia, nu kan vi köpa en ny bra kniv!

Eleverna nickar förväntansfullt, stolta över priset som just anlänt. I skapandets värld kan allting hända. I all sin enkelhet.

Slöjdklubben

Ålder: 7–14 år.

Plats: Marka, Östhammar.

Klubben startades: 2007.

Slöjdklubbshandledare: Anna Ström och Maria ”Mia” Annögård.

Pedagogik: Grundad i projekt Slöjdcirkus, Härnösand.

Kursadministratör: Vuxenskolan, Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Rolfsdotter

Ämnen du kan följa