Yngre jägare sökes

På många håll i landet är medelåldern bland jägarna hög och jägarorganisationerna arbetar nu aktivt för att få fler ungdomar att börja jaga. Theresia Johansson, 25 år från Valö, är en av dem som jagar älg för första gången på måndag.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2007-10-06 00:01
Svenska Jägareförbundet har en medelålder på runt 50 år bland sina medlemmar. Samtidigt som antalet jägare har minskat stadigt de senaste åren har de unga jägarna blivit allt färre. Något som har fått Svenska Jägareförbundet att dra i gång kampanjen Framtidens jägare i sin tidskrift Svensk Jakt. Jan Henricson, chefredaktör, tror att det finns flera förklaringar till att de yngre inte väljer att ge sig ut i skogen.
- Jakten konkurrerar med många andra intressen. Det är moped, fotboll, hockey. Ungdomarna har mycket att göra. Sedan påverkar nog urbaniseringen utvecklingen. Det är allt färre unga som kommer i kontakt med jakt naturligt.

Ytterligare en orsak till att inte fler unga väljer att jaga kan vara kostnaden. Jakt, speciellt i närheten av storstadsområdena, är ett dyrt nöje. En annan att de äldre jägarna gärna vill vara kvar i gemenskapen så länge som möjligt.
- Det kan vara svårt att få plats i jaktlagen, säger Jan Henricson.
Det senare har dock inte varit något problem för Theresia Johansson. Efter att hon tagit jägarexamen förra året blev hon direkt erbjuden en plats i Valö jaktlag. Men förra höstens älgjakt valde hon att stå över.
- Fast det ångrade jag när det började närma sig. Det slutade med att jag följde med och tittade på.

Och det var långt ifrån första gången hon var med som åskådare. I likhet med många andra som väljer att börja jaga har hon jakten i blodet.
- Jag är uppvuxen med farsan som alltid har jagat. Fast när jag var liten var tjusningen att äta köttsoppan och ostmackan och åka hem igen.
I många år har hon tänkt ta jägarexamen och när det blev en kurs på hemmaplan blev det äntligen av.
- Jag har ett intresse för djur och natur och sedan var kursen väldigt bra allmänbildning. Det är avkopplande att sitta ute i naturen och vänta. Tystnaden och ensamheten, det är charmigt. Och det är mycket man får se även om det inte är djur man får skjuta.

Uppvuxen på landet känner hon inga betänkligheter mot att skjuta ett djur. Men samtidigt är hon väl medveten om sitt ansvar.
- Mardrömmen är att man skulle skadeskjuta ett djur. Man vill absolut inte utsätta djuret för onödigt lidande. Men om skjutläget är bra så ska jag inte tveka.
På Svensk Jakt menar Jan Henricson att det skulle behövas fler som Theresia för att man ska få till en ordentlig föryngring av jägarkåren.
- Från mitten av 90-talet till i dag har antalet jägare minskat från 320 000 till 275 000, och det är en ganska dramatisk minskning. För oss är det här också en politisk fråga. Vi tycker det är bra ju fler som har kännedom om jakt.
Karin Ekh som är ungdomsansvarig på Jägareförbundet är en annan som jobbar aktivt för att de yngre ska hitta till jakten.
- Ungdomarna är vår framtid. Om 10 år är de äldre för skröpliga för att klara av att jaga själva och då behöver de ungdomarna som kan ta över.
FAKTA

Enligt statistiken finns flest äldre jägare på Gotland. Där är 8,6 procent över 75 år. I Uppsala län handlar det om 8,2 procent, något över riksgenomsnittet på 7,7. Andelen kvinnliga jägare ligger i snitt på 6,7 procent. I Uppsala län är det bara 4,6 procent kvinnor. Mest jämställt är Jämtlands län med 8,2 procent kvinnor. Statistiken baserar sig på personer som löst jaktkort under perioden 2006-03-30 - 2007-06-30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!