Vuxna lärde mer om ungas nätvanor

Vad ska man som vux­en göra om man är oro­lig över sitt barns in­ter­net­an­vän­dan­de? Vad är en groomer? Och hur fun­ge­rar de se­nas­te da­tor­spe­len?

Johan Zetterberg och Raven Hägg från spelföreningen Pandoras box spelar Nintendos Wii sports.

Johan Zetterberg och Raven Hägg från spelföreningen Pandoras box spelar Nintendos Wii sports.

Foto: Matti Pohjola

Östhammar2008-11-09 00:00
De som kom till det öpp­na se­mi­na­ri­et på Bruks­gym­na­si­et i Gimo i lör­dags, fick be­sked. Äm­net var ung­as va­nor och ova­nor på internet och de­ras da­tor­an­vän­dan­de i all­män­het.

- Vi tyck­te inte att vux­na ver­ka­de kun­na så myc­ket om de oli­ka communitys som finns på nä­tet och vi vil­le reda ut be­grep­pen och öka in­for­ma­tio­nen, be­rät­ta­de en av ini­ti­a­tiv­ta­gar­na till se­mi­na­ri­et, Lot­te Borg­ström, mel­lan fö­re­läs­ning­ar­na.
Det tret­tio­tal be­sö­ka­re som hade ta­git sig till Bruks­gym­na­si­et fick ta del av ett va­ri­e­rat och di­gert pro­gram. Ef­ter­mid­da­gen in­led­des med en fö­re­läs­ning om in­teg­ri­tet på nä­tet och skill­na­der mel­lan hur vux­na och barn an­vän­der internet, av John­ny Lindqvist från Stock­holm, ex­pert på barn- och ung­doms­kom­mu­ni­ka­tion och med­för­fat­ta­re till bo­ken Ung­as in­teg­ri­tet på nä­tet. Han be­rät­ta­de att de unga vill sy­nas på nä­tet och dela med sig av sitt liv på till ex­em­pel oli­ka communitys, me­dan vux­na sna­ra­re är räd­da för att sy­nas. Vux­na vill helst inte pra­ta med and­ra på internet och an­vän­der si­dor som är re­dak­tio­nellt ska­pa­de, me­dan barn ofta är ska­pa­re av de me­di­er de an­vän­der.
John­ny Lindqvist nämn­de de två oli­ka ge­ne­ra­tio­ner­na som de di­gi­talt in­föd­da och de di­gi­talt in­vand­ra­de.
- En fem­ton­år­ing i dag har ald­rig levt utan internet. Att um­gås på nä­tet att ha alla sina so­ci­a­la kon­tak­ter på nä­tet är nor­malt i dag, sa han och jäm­för­de med hur det förr var korv­ki­os­ken ung­do­mar träf­fa­des vid för att pra­ta och träf­fas.

John­ny Lindqvist tog ock­så upp så kal­la­de groomare, som fått sitt namn av eng­els­kans grooming = vår­da. Det är van­ligt­vis män, of­tast i 25-30 års­ål­dern, som sö­ker kon­takt med yng­re över nä­tet. De ger ofta kom­pli­mang­er till ung­do­mar­na och ver­kar snäl­la. Kon­tak­ten kan pågå läng­e tills groomarna fö­re­slår att de ska träf­fas.

Sam­ti­digt som fö­re­läs­ning­ar­na
på­gick hölls ett di­gi­talt lan-par­ty, där fle­ra da­tor­an­vän­da­re hade kopp­lat sam­man da­to­rer­na i ett lo­kalt nät­verk och strax in­till spe­la­de Jo­han Zet­ter­berg, 18, och Raven Hägg, 20, från spel­fö­re­ning­en Pan­do­ras box Nin­ten­dos da­tor­spel Wii sports. Ett spel där man väl­jer mel­lan oli­ka spor­ter, till ex­em­pel ten­nis, box­ning el­ler ba­se­boll, och an­vän­der en konsoll som är rörelsekänslig. I ba­se­boll sving­ar man den lil­la konsolen pre­cis som ett slag­trä och i box­ning har man två styc­ken, en i var­je hand och skugg­box­as mot skär­men.
Jo­han och Raven de­mon­stre­ra­de och lät fri­vil­li­ga tes­ta på.
Un­der ef­ter­mid­da­gen in­for­me­ra­de även ini­ti­a­tiv­ta­gar­na May Strand­berg, Ing­rid Ny­lund Ols­son och Lot­te Borg­ström om fall­gro­par på nä­tet. Och Ce­ci­li­a Wal­lin Carls­son från Upp­sa­la­po­li­sen gav ex­em­pel på saj­ter som groomare an­vän­der.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!