Och om du blir sjuk – laga inte mat åt andra.
Noroviruset, som ger vinterkräksjuka, kan spridas när som helst under året. Vanligast är dock mellan november och april och det är därför den fått just namnet vinterkräksjukan.
– Anledningen till att utbrotten brukar komma då är att vi vistas mycket mera inomhus under vinterhalvåret och vi dessutom har ett sämre immunförsvar under den perioden, säger Erik Unander-Scharin, livsmedelsinspektör i Östhammars kommun.
En annan bidragande orsak kan vara kylan. Viruset trivs nämligen när det är lite kallare och dör inte av nedfrysning. Detta gör att exempelvis frysta bär kan sprida smittan, om de sköljts i orent vatten och efter djupfrysningen enbart tinas och äts.
– Som andra virus och bakterier dör noroviruset vid 70 grader, så om du hettar upp maten ordentligt är det ingen fara, säger Erik Unander-Scharin och fortsätter:
– Blir folk magsjuka av något de har ätit tror de i allmänhet att det rör sig om någon av de vanliga matförgiftningsbakterierna, men det kan faktiskt lika gärna vara fråga om noroviruset.
Vinterkräksjukan – som ofta bryter ut väldigt hastigt – är mycket smittsam. En enda droppe kräks innehåller miljontals virus och det krävs bara mellan tio och hundra för att en person ska bli sjuk.
Smittar gör den sjuke upp till två dygn efter sista symtom och för att inte sprida smittan vidare är det därför extremt viktigt att den som varit sjuk inte går tillbaka till arbete eller skola förrän smittan helt avklingat.
– Ett bra tips kan också vara att alltid tvätta händerna när du kommer hem. Om du vill kan du komplettera med handsprit, men se inte den som en ersättning. Tvål och vatten är viktigast, säger Erik Unander-Scharin.
Det stora utbrottet av årets vinterkräksjuka har ännu inte kommit, men enligt Smittskyddsinstitutet (SMI) har antalet sökningar på internet av ord som innehåller ”kräk” ökat markant de senaste veckorna. En sådan ökning brukar skönjas en–tre veckor innan ökningen i antalet rapporterade sjukdomsfall inkommer till SMI, så det är nog bara en fråga om dagar innan den ovälkomna gästen är här på allvar.