Vindkraftsfrågan delar bygden
Det är längs kusten som potentialen för vindkraft är som störst. Men hittills har planerade projekt väckt starkt motstånd. UNT har talat med Inger Nord som vill att utbyggnaden ska ta fart och med Jonas Boberg som kämpar för att bevara den fria horisonten.
Foto: Eva Nevelous
- Utsikten... hmpff...
Inger Nord fnyser åt ett av de vanligaste argumenten mot vindkraft.
- Jag förstår inte ett dugg. Man tror inte det är sant när folk säger så där. Det är ett dåligt argument mot vindkraften att hålla på och prata om utsikten. Jag tycker att vindkraftverken är fina.
Hon menar att det oftast är sommargäster som tar strid emot. Själv har hon alltid varit för och började kampen för vindkraften redan 1987. Då handlade det om ett projekt på Kråkuddarna i Norrboda på Gräsö som dock stupade på finansieringen. Sedan dess har det gjorts ett antal försök att få till vindkraftssatsningar här, hittills utan framgång.
- Det är skamligt att vi inte har kommit längre än så här och det är obegripligt varför det blir sådant liv så fort vindkraft kommer på tal. Jag tror att de flesta i lokalbefolkningen tycker att det är okej med vindkraft, men det blir så överdrivet. Medierna förstorar upp folk som gnäller.
Inger Nord stödde till och med planerna på en stor vindkraftspark i Öregrundsgrepen i början av 2000-talet. I en insändare från den tiden skriver hon: "Hur kan man påstå att vindkraftverken förstör vår miljö? Om man menar det visuella så är det försumbart med tanke på vad verklig miljöförstöring innebär. Vindkraft har stora fördelar, just när det gäller att bevara oss från ännu mer avfall och olägenheter."
Men hon kan hålla med om att storleken på det projektet blev avskräckande för många, något som bidrog till att piska upp motståndet. Om man i stället hade lyckats få till stånd ett par mindre satsningar tror hon att människor skulle ha ändrat uppfattning om vindkraften.
- Då skulle folk se vad det innebär.
Det senaste projektet vid biotestsjön i Forsmark tycker hon är utmärkt. Det handlar om ett industriområde där miljön redan är förstörd av kärnkraftverket, menar hon, inte någon unik skärgårdsmiljö som föreningen Livskvalitet runt Öregrundsgrepen hävdat.
- Det är helt suveränt. Platsen är redan upptagen. Kan man se de stora kärnkraftverken på avstånd ska man väl kunna se några vindkraftverk bredvid också. Att skylla på havsörnarna är bara struntprat. Jag är så trött på ursäkterna. Fåglarna är inte dumma, de vänjer sig nog vid det, säger hon bestämt.
Som centerpartist har hon länge varit en aktiv kärnkraftsmotståndare och oroat sig för avfallsproblematiken. Vindkraftverken å sin sida kan enligt henne lätt monteras ner och transporteras bort när de inte längre fungerar. Dessutom menar hon att det är mer än dags att Sverige nu får till den satsning på förnyelsebar energi som hon tror är helt nödvändig inför framtiden.
- Det är energiomställningen det handlar om. Vindkraft är verkligen att ta vara på vår miljö och är det någonstans det blåser så är det här vid kusten.
Omsorgen om horisonten var det som väckte vindkraftsmotståndet hos Jonas Boberg, ordförande i Livskvalitet runt Öregrundsgrepen. Han oroar sig för att Vattenfalls projekt vid biotestsjön i Forsmark är startskottet för mer omfattande etableringar.
Is och snö täcker det som under de varmare månaderna är öppet hav vid fritidshuset i Stenskär utanför Öregrund. Familjen köpte sitt sommarnöje för trettio år sedan och nyttjar det även vintertid.
- När vi gick den lilla stigen upp till huset och fick se vattnet och Grepen - då fanns det ingen återvändo. Då var det kört, säger Jonas Boberg.
Att finna ro vid horisonten och betrakta havets skiftningar är viktigt för människan, tror han.
- Fågelkonstnären Lars Jonsson har skrivit något väldigt bra om det där. Han frågar sig vem som äger horisonten egentligen.
Därför var det en chock när Bohus Energi presenterade sina planer på runt 180 vindkraftverk i Öregrundsgrepen i början av 2000-talet. Projektet väckte ett ramaskri, föreningen Livskvalitet runt Öregrundsgrepen bildades och fick 4 000 medlemmar, tre fjärdedelar sommargäster och resten åretruntboende. För fyra-fem år sedan tog Jonas Boberg över som ordförande.
Sedan planerna lades på is när Bohus Energi gick i konkurs har Livskvalitet runt Öregrundsgrepen hållit ett vakande öga på utvecklingen. På det senaste årsmötet valde föreningen att motsätta sig Vattenfalls planer på 15 vindkraftverk runt biotestsjön i Forsmark. I stället föreslår man en alternativ lokalisering nordost om kärnkraftverket.
Vindkraftverken skulle visserligen inte störa horisonten sett från Jonas Bobergs hus, bara sticka upp ovanför den skogsklädda udden i fjärran. Men det finns andra skäl att opponera sig.
- Det är inte jag personligen som strider utan jag för föreningens talan. Vi vet att det finns en stor örnstam vid biotestsjön som skulle må illa av det här. Dessutom skulle de av medlemmarna som bor på norra Gräsö få sin horisont förstörd.
Men det tyngst vägande skälet är kanske ändå ett annat.
- Börjar de så kommer de att fortsätta. Det har redan dykt upp nya exploatörer som vill placera 50 vindkraftverk utanför biotestsjön.
Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) har Livskvalitet runt Öregrundsgrepen valt att lämna. Jonas Boberg tycker att riksorganisationen ibland varit alltför kategorisk. Men han håller med om kritiken mot regeringen för att ha orealistiska målsättningar när det gäller vindkraften.
- Det är uppenbart att frågan har politiserats mer och mer under den här tiden. Vindkraft kopplas ihop med miljörörelsen och koldioxidutsläppen utan att det har visats vilken effekt det faktiskt skulle få på utsläppen.
Han påpekar att vindkraftselen måste kompletteras när det inte blåser. Dessutom menar han att energikällan knappast är lönsam utan omfattande stöd.
- Jag är ingen motståndare till kärnkraft och skulle hellre se en ny reaktor i Forsmark än vindkraft. De här 15 vindkraftverken som Vattenfall vill placera ut vid biotestsjön är en droppe i havet jämfört med hur mycket el effekthöjningen ger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!