Polisen ryckte på torsdagskvällen ut till Östhammar för att söka reda på en man som enligt uppgift hade överdoserat medicin och droger. Vid midnatt ska de till slut ha lyckats lokalisera honom i ett industriområde.
När de närmat sig mannen ska han ha gått emot dem med kniv och, vad som polisen uppfattar, som ett skjutvapen. Det senare verkar dock ha varit någon form av attrapp.
Enligt polisen ska mannen själv ha velat bli skjuten.
– Efter att flera gånger uppmanat honom att lägga sig ner ska polisen ha använt pepparspray, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Mannen kunde gripas, och fördes sedan till sjukhus för vård. Han är nu misstänkt för grovt olaga hot.
Det så kallade ”suicide by cop”-fenomenet, att personer försöker ta livet av sig med hjälp av polisen, är inte ovanligt:
– Det är ganska vanligt förekommande, att vi ingriper mot människor som mår psykiskt dåligt. Det har hänt vid ett par tre tillfällen under året att patruller mött folk som skriker ”skjut”, säger han.
Han menar att situationen som den i Östhammar ställer stora krav på polismannen ifråga.
Även om polisen kan vara förberedd, så till vida att man exempelvis noterat att personen man åker till mår dåligt, är varje händelse unik.
– Situationen kan vara hur olika som helst. Går personen till attack kan polisen hamna i ett läge då man inte har möjlighet att snabbt dra sig undan, vilket innebär att man måste använda tjänstevapnet. Det kan då bli väldigt allvarligt och våldsamt, säger Christer Nordström.
Att personen faktiskt blivit skjuten till döds ska aldrig ha hänt i Uppsala län. Det finns dock fall i Sverige som haft dödlig utgång.
Diskussioner förekommer efter dödsskjutningar där polisen varit inblandade att man ska använda elpistol i stället för ett laddat vapen.
– Såvitt jag vet är elpistoler inget som i dagsläget är aktuellt i Uppsala län, säger Christer Nordström.