Vill stärka det fria skolvalet med busskort

Miljöpartiet i Östhammar vill stärka det fria skolvalet genom att alla grundskoleelever som bor långt från skolan ska få skolbusskort – oavsett vilken skola eleven väljer.

Kerstin Dreborg (MP) vill stärka det fria skolvalet genom att fler elever ska få skolkort som gäller i kollektivtrafiken.

Kerstin Dreborg (MP) vill stärka det fria skolvalet genom att fler elever ska få skolkort som gäller i kollektivtrafiken.

Foto: UNT/Arkiv

Östhammar2021-11-07 06:00

Väljer en elev den skola som kommunen ändå hade placerat eleven i, nästan alltid den som är närmast, får eleven skolkort. Det vill säga om eleven bor ett visst antal kilometer från skolan eller att skolvägen bedöms som osäker.

Men väljer eleven en annan skola än den närmaste måste föräldrarna oftast själva stå för skolskjuts.

– Det gör att enbart familjer som har råd att betala för skolskjuts själva kan välja skola helt fritt, säger Kerstin Dreborg (MP).

Kommunen grundar sina regler på skollagen. I den står att elever som väljer en annan skola har rätt till skolskjuts om det inte leder till "organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen". Enkelt uttryckt kostar varje skolkort pengar vilket då leder till "ekonomiska svårigheter" för kommunen.

Förra året beslutade Östhammars kommun att justera skolupptagningsområdena något för att se till att alla elever automatiskt placeras i den geografiskt närmsta skolan. Under några år framåt gäller därför övergångsregler, vissa får fortsatt skolskjuts till en skola längre bort än den närmsta, för att elever inte ska behöva byta skola abrupt utan i samband med naturliga övergångar, exempelvis från låg- till mellanstadium.

Kerstin Dreborg menar att reglerna är förvirrande och har lämnat in en motion till fullmäktige och föreslår att alla skolelever i grundskolan ska ha rätt till skolkort om de uppfyller kraven på avstånd till sin valda skola, i eller utom kommunen. Hon ser inte någon risk för stora kostnadsökningar för att föräldrar kommer att välja skolor på exempelvis andra sidan kommungränsen.

– Vi tänker att man som förälder tar avståndet till skolan och då resvägen i beaktande när man väljer.

Vore det inte bättre att satsa pengar på att göra alla skolar lika bra och göra skolvalet irrelevant?

– Självklart hade det varit det bästa. Men skolor har olika förutsättningar och barn är olika. Vissa barn kanske fungerar bättre i en lite mindre skola och andra trivs bäst i en större bland många kompisar. Då finns ett värde i skolvalet, säger Kerstin Dreborg.

Miljöpartiet vill samtidigt utreda möjligheten att ge alla grundskoleelever rätt till skolkort. Det skulle möjliggöra för barn och unga att även åka kollektivt till exempelvis fritidsaktiviteter och minska beroendet av vuxna som kan skjutsa, menar partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!