Kommunen konstaterar att det säkerhetspolitiska läget har "försämrats kraftigt" de senaste tio åren. Dessutom har pandemin ökat insikten om vikten av heltäckande och genomförbara beredskapsplaner.
– Pandemin och Ukraina-krisen har accentuerat behovet av god beredskap. Det finns anledning för oss att skala upp vårt engagemang, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
I dag får kommunen cirka en miljon kronor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som läggs på krisberedskap. Därtill finns krisberedskap inom alla kommunens ordinarie verksamheter. Nu vill kommunen avsätta ytterligare 750 000 kronor per år för krisberedskap och civilt försvar.
– I dag har vi en person som arbetar med de här frågorna och med detta beslut vill vi få till en resursförstärkning, säger Jacob Spangenberg.
Kommunen konstaterar att det finns ett stort behov av att se över befintliga krisdokument och upprätta nya. Det innefattar exempelvis beredskapsplaner.
– Vi behöver också se över vad vi har för resurser, allt från drivmedelsresurser till råvaror och nöd-el, säger Spangenberg.
Hur är kommunens beredskap i dag?
– Nu har vi just gått igenom en kris i form av pandemin. Den utvärdering som revisorerna gjorde av kommunens pandemiarbete visade att vi hanterade pandemin på ett hyfsat bra sätt. Jag skulle säga att vi har en grundförståelse för utmaningarna men att det finns mer att göra, säger Jacob Spangenberg.
Kommunstyrelsen tar beslut i frågan den 15 mars.