Lantbrukarna i Östhammar blev inspirerade då de hörde om hur man i Ödeshög, Ydre och Vadstena lyckats få kommunerna att upphandla närproducerad mat till skolor och vårdinrättningar. Nu har de bjudit in Magnus Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög, till Östhammar för att berätta för de lokala politikerna hur man gick tillväga. För lantbrukaren Sören Axelsson i Valö är det en viktig fråga. Han har sett att allt fler lantbrukare har tvingats lägga ner på grund av olönsamhet samtidigt som den egna kommunen och de lokala handlarna köper in kött och mejeriprodukter utomlands.
– Sverige har världens högsta djurstandard. Vi använder inte antibiotika, låter grisarna ha kvar sina svansar och har inte samma industrialiserade marknad som i många andra länder, säger Sören Axelsson.
I Ödeshög införde man lokalproducerade livsmedel i höstas. Några meningar i upphandlingen gjorde hela skillnaden.
– Vi skrev att vi ville att elever och de äldre skulle kunna besöka gårdarna, säger Magnus Oscarsson.
Och att besöka gårdar i Danmark och Brasilien visade sig vara svårt så de lokala producenterna vann upphandlingen. Han har inte märkt att det har blivit dyrare utan uppskattar att det rör sig om enstaka procent. Sören Axelsson tror inte heller att närproducerat måste vara dyrare utan menar att det är handlarna som lägger på avgifter som gör att konsumenterna uppfattar lokalproducerat som dyrt. På måndag kommer mötet att äga rum och LRF har bjudit in både kommunalråd, lokala politiker och lantbrukare för att lyssna på Magnus Oscarsson och hur man gjort i Ödeshög.