Antalet anmälda kränkningar på skolor i Östhammar ökade rejält 2020. Var femte elev på flera skolor i kommunen upplever sig ha blivit utsatt. En delförklaring är att skolorna blivit bättre på att anmäla kränkningarna i och med det digitala systemet Draftit. Det tar hand om anmälningarna som görs och där kan fallen följas från start till mål.
Men det har en begränsning, det är bara skolpersonal som kan lägga in ärenden. Föräldrar och elever som vill anmäla missförhållanden kan i dagsläget inte göra det digitalt.
– Vi jobbar för att göra det ännu enklare att anmäla och har utrett möjligheten att låta elever och vårdnadshavare göra det direkt in i systemet. Men det har visat sig vara svårt. Ingen annan kommun har den möjligheten heller, säger grundskolechefen Christina Stenhammar.
Tekniken sätter stopp, liksom GDPR-lagen. Däremot kan man skapa länkar på relevanta hemsidor för digitala kontakter.
– Vi kommer att skapa länkar på osthammar.se och på skolornas hemsidor. Där kan man ta en första kontakt via ett webbformulär. För övrigt kommer vi fortsätta med de goda rutiner vi har i dag, säger Christina Stenhammar.
Mycket av mobbingen sker på rasterna vilket fått Lärarförbundet att reagera och kräva fler vuxna på skolgården.
– Vi jobbar hela tiden med att öka säkerheten och förebygga på de platser vi vet att barnen är mest utsatta, säger Christina Stenhammar.